Sivil Havacılık

EASA A350 uçakları için direktif yayınladı

EASA, Rolls-Royce Trent XWB-97 motorlarının denetimlerini zorunlu kıldı

Abone Ol

Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA), bu hafta başlarında Hong Kong'dan kalkan bir Cathay Pacific uçuşuyla ilgili ciddi bir olayın ardından ihtiyati tedbir olarak Rolls-Royce Trent XWB-97 motorlarıyla çalışan Airbus A350-1000 filosunda denetim yapılmasını zorunlu kıldı.

Acil Durum Uçuşa Elverişlilik Direktifi (AD) 2024-0174-E'de EASA, hasar olup olmadığını kontrol etmek için motorların içindeki esnek yakıt hortumu bağlantılarının bir defaya mahsus aşamalı olarak incelenmesini zorunlu kıldı. Denetimlerin, bireysel motor kontrol geçmişine bağlı olarak önümüzdeki 3-30 gün içinde yapılması gerekiyor.

Dünya genelinde 86 adet A350-1000 uçağı hizmet veriyor.

EASA İcra Direktörü Florian Guillermet, "Bu direktif, son Cathay Pacific ciddi olayının ilk soruşturmasından alınan bilgilere ve havayolunun kendi müteakip denetimlerinde elde ettiği bulgulara dayanan bir ihtiyati tedbirdir. Devam eden güvenlik soruşturması ile sunulacak tüm bilgileri yakından takip etmeye devam edeceğiz." dedi.

1 Eylül 2024'te, Hong Kong'dan Zürih'e giden bir uçuşta Cathay Pacific havayollarına ait bir A350-1000 uçağı, kalkıştan kısa bir süre sonra uçuş sırasında motor yangını yaşadı. Yangın derhal tespit edildi ve söndürüldü. Uçak güvenli bir şekilde Hong Kong'a geri döndü. Uçak, Trent XWB-97 motorları ile donatılmıştı.

Cathay Pacific tarafından A350 filosunda yapılan bir incelemenin ardından, havayolu diğer uçaklarda da benzer sorunlar olduğunu açıkladı.

www.aeronews24.com