Sivil Havacılık

Dünya genelinde yolcu sayısı arttı

IATA: Ağustos 2024 Hava Yolcu Sayıları Dünya Genelinde %8,6 Arttı

Abone Ol

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), hava yolcu sayılarındaki aylık değişimlere dair en son verilerini açıkladı. 2024 yılı Ağustos ayına ait rapora göre, dünya genelindeki hava trafiği %8,6 oranında artış gösterdi. Bu artış, havayolu endüstrisinin karşılaştığı süregelen jeopolitik zorluklara rağmen hava yolculuğuna olan talebin kesintisiz bir şekilde yükseldiğini göstermektedir.

Ağustos 2024'te toplam talep, gelir yolcu kilometreleri (RPK) cinsinden, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,6 artış gösterdi. Toplam kapasite, mevcut koltuk kilometreleri (ASK) cinsinden ise %6,5 oranında artış kaydedildi. Ağustos ayı için ortalama ağ yük faktörü %86,2 olarak belirlendi ve bu, Ağustos 2023'e göre %1,6'lık bir artış anlamına geliyor. IATA, bu oranın yeni bir rekor olduğunu ifade etti.

Uluslararası Talep ve İç Hatlar

Veriler daha ayrıntılı incelendiğinde, uluslararası talebin Ağustos 2023'e göre %10,6 oranında arttığı görülüyor. Bu dönemde uluslararası kapasite %10,1 oranında yükseldi ve yük faktörü %85,7'ye çıktı. İç hat trafiğinde ise talep %5,6 artarken, kapasite %1,2 yükseldi ve yük faktörü %86,9'a ulaştı. Bu, %3,6'lık bir artış anlamına geliyor.

IATA Genel Müdürü Willie Walsh, “Hava yolculuğu pazarı oldukça hareketli ve havayolları artan talebe karşılık verme konusunda başarılı bir iş çıkarıyor. Verimlilik artışları yük faktörlerini rekor seviyelere taşırken, %6,5'lik kapasite artışı, sürekli tedarik zinciri sorunları ve altyapı eksikliklerine rağmen bir dayanıklılık gösteriyor” dedi.

Walsh, “Önümüzdeki dönemde, sürekli güçlü talep büyümesi, yolcular ve işletmeler için bağlantı ve seçenekleri kısıtlayabilecek bir altyapı kapasite sıkıntısına yaklaşabileceğimizi gösteriyor. Hükümetlerin havacılığın faydalarını en üst düzeye çıkarmak istiyorlarsa cesur kararlar almaları gerekiyor” şeklinde ekledi.

Bölgesel Analiz

IATA'nın Ağustos 2024 raporuna göre, tüm küresel bölgeler, Ağustos 2023'e kıyasla uluslararası yolcu pazarında büyüme kaydetti. Mayıs ile Temmuz ayları arasında yapılan bilet satışları, Ağustos ile Eylül ayları için yıllık bazda %6,6'lık bir artış gösterdi ve bu durum, 2024'ün geri kalanı için güçlü bir büyüme sinyali olarak değerlendiriliyor.

Asya-Pasifik havayolları, Ağustos 2024'te talepte yıllık %19,9'luk bir artış sağladı. Kapasite %18,8 oranında yükselirken, yük faktörü %85,2'ye ulaştı. IATA, Asya-Pasifik bölgesinin hâlâ güçlü bir büyüme gösterdiğini ve pandemiden önceki seviyelere yalnızca %8 uzaklıkta olduğunu belirtti.

Avrupa taşıyıcıları, yıllık %9,1'lik bir talep artışı yaşadı. Kapasite %8,5 artarken, yük faktörü %87,2'ye yükseldi. Avrupa- Asya rotaları en hızlı büyüyen rotalar arasında yer alıyor ancak IATA'ya göre hâlâ 2019 zirvelerinin oldukça altında bulunuyor.

Orta Doğu havayolları, talepte %4,9 artış kaydetti. Kapasite %5,6 artarken, yük faktörü %82,5'e düştü. Bu bölgedeki rakamların Eylül ve Ekim 2024'te nasıl şekilleneceği merakla bekleniyor, çünkü bölgesel gerilimler artmakta.

Kuzey Amerika taşıyıcıları, talepte %4,3'lük bir artış yaşarken, kapasite %3,8 oranında yükseldi. Yük faktörü %88,2 ile analize alınan bölgeler arasında en yüksek artış gösterdi. Latin Amerika havayolları ise %13,6'lık bir talep artışı kaydetti ve kapasite %15,2 artarken, yük faktörü %85,1'e düştü.

Son olarak, Afrika havayolları talepte %10,1'lik bir artış sağlarken, kapasite %7,3 oranında yükseldi ve yük faktörü %77,8'e çıktı.

İç Hatlarda Talep Artışı

IATA'nın verilerine göre, Ağustos ayında iç hat talebi arttı ve bu büyüme, özellikle Çin'de belirginleşti. Ağustos ile Eylül 2024 için iç hat bilet satışları yıllık bazda %4,3'lük bir artış gösterdi ve bu durum yılın geri kalanı için güçlü büyüme beklentilerini destekliyor.

Gelecekteki Belirsizlikler

Orta Doğu'daki jeopolitik gerginlikler, dünya politikasını daha geniş bir ölçekte istikrarsızlaştırma tehdidi oluştururken, hava trafiği görünümü belirsizliğini koruyor. Bu gerginliklerin sonunda insanların uçuş yapmasını engelleyip, pandemiden sonraki talep artışını sona erdirip erdirmeyeceği zamanla belli olacak.