Dream Chaser uzay uçağı, Vulcan Centaur roketi ile fırlatılmak üzere Kennedy Uzay Merkezine gönderilecek. Son testlerin tamamlanmasının ardından uçak, bu yıl içerisinde fırlatılacak.

Sierra Space'in Dream Chaser Tenacity isimli uzay uçağı, NASA'nın Neil Armstrong Test Tesisi'ndeki son testlerini tamamladıktan sonra nihayet 2024 yılında fırlatılmaya hazırlanıyor.

Uzay uçağı ve Shooting Star kargo taşıyıcısı, ULA'nın ikinci Vulcan Centaur roketi ile gerçekleştirilecek fırlatma öncesinde son bir kontrol turu için Kennedy Uzay Merkezi'ne (KSC) gönderilecek. SpaceX'in Dragon'u ve Orbital ATK'nın Cygnus'u o sırada zaten faaliyette olduklarından, bu Tenacity için uzaya ilk fırlatma olacak.

Dream Chaser yeniden kullanılabilen, piste iniş için geri süzülebilen, mürettebatsız bir kargo yük gemisi. Uçağa, Uluslararası Uzay İstasyonuna (UUİ) ilave basınçlı ve basınçsız kargo taşımak için harcanabilir bir Shooting Star modülü eşlik ediyor. Ayrıca Shooting Star'a atmosferde yakılmak üzere atık da yüklenebiliyor.

Sierra Space, Dream Chaser'ın mürettebatlı bir uzay aracına dönüşeceğini umuyor, ancak şu anki görevi sözleşme imzaladığı ISS ikmal görevleriyle ilgilenmek. Reverence adlı ikinci bir uzay uçağı ise şu anda üretim aşamasında.

Condor, Yeni Destinasyonlarını Duyurdu Condor, Yeni Destinasyonlarını Duyurdu

Sierra Space CEO'su Tom Vice yaptığı açıklamada, “NASA ile yakın işbirliği içinde inanılmaz derecede titiz bir çevresel test kampanyasının başarıyla tamamlanması önemli bir kilometre taşı ve Dream Chaser'ı bu yılın sonlarına doğru operasyonlara hazır hale getirecek” sözlerini paylaştı.

Vice belirli bir fırlatma tarihi vermese de uzay aracının entegrasyon için Kennedy Uzay Merkezi'ne gitmesi gerekeceğinden 2024'ün ikinci yarısında bir fırlatma muhtemel görünüyor. Operasyonların ilk olarak 2021'de başlaması bekleniyordu ve bu oldukça ciddi bir gecikme.

Termal vakum testleri ve Vulcan Centaur roketiyle fırlatma ortamının simüle edilmesinden sonra Tenacity, KSC'deki Uzay Sistemleri İşleme Tesisinde son çevresel testlerinden geçecek. Bu testler arasında akustik testler, elektromanyetik girişim testleri ve uyumluluk testleri yer alacak.

Kaynak: CHIP