Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilen yeni düzenlemeyle birlikte, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) personeline, Türkiye'deki sivil havalimanlarında gerçekleşen uçak trafiği üzerinden performans primi ödenecek.
Yeni düzenlemeyle birlikte DHMİ çalışanlarının performansları, uçak trafiği ve transit geçiş yapan uçak sayısına göre değerlendirilecek. Bu sistem, havalimanlarındaki faaliyetlerin etkinliğini artırmayı ve çalışanların motivasyonunu yükseltmeyi amaçlıyor. Performans primi, personelin çalıştığı havaalanındaki uçak trafiği ve geçiş yapan uçak sayısı ile doğrudan ilişkili olacak.
Yasa kapsamında, söz konusu prim ödemelerinden vergi ve kesinti yapılmayacak. Bu, çalışanların kazançlarının tam olarak ödenmesini sağlayarak daha adil bir ücretlendirme sistemine olanak tanıyacak.
DHMİ yetkilileri, yeni düzenlemenin havalimanlarındaki operasyonel verimliliği artırmayı hedeflediğini belirtirken, bu değişikliğin özellikle personel motivasyonu üzerinde olumlu etkiler yaratacağı öngörülüyor.
Bu adım, havacılık sektöründeki büyümeyi desteklemeyi ve DHMİ'nin sunduğu hizmetlerin kalitesini artırmayı amaçlayan bir dizi reformun parçası olarak görülüyor. Performans primi uygulamasının hayata geçmesiyle, çalışanlar daha fazla sorumluluk alacak ve yüksek performans göstermeleri teşvik edilecek.
İlgili Kanun Maddesi
MADDE 14- 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 5- Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünün bu Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinin (b) ve (c) bentleri kapsamına giren personeline; Türkiye'deki sivil havalimanlarında gerçekleşen giden uçak trafiği sayısının memur aylık katsayısının %40'ı ile çarpımı sonucu bulunacak miktar, DHMİ performans primi olarak ödenir.
Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 sayılı cetvelinde yer alanlar ile maliyetlerinin tamamı Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) tarafından karşılanan DHMİ Genel Müdürlüğü personeline birinci fıkra kapsamında yapılan ödemelere ilaveten Türk hava sahasını, Türkiye'deki herhangi bir havalimanına iniş/kalkış yapmaksızın, transit kullanan sivil hava araçları sayısının memur aylık katsayısının % 120'si ile çarpımı sonucu bulunacak miktar kadar prim ödemesi yapılır.
Aylık olarak gerçekleştirilecek prim ödemelerinde bir önceki yılın aynı ayında gerçekleşen uçak trafiği sayısı esas alınır.
Performans primi hesaplamasında baz alınan uçuş sayılarında birbirini takip eden yıllarda artış olması durumunda uçuş sayısı artış miktarına tekabül eden performans primi tutarı farkı, artış yılını takip eden ocak ayı içerisinde tek seferlik olarak personele ayrıca ödenir.
DHMİ Genel Müdürlüğüne ait kadro veya pozisyonlara atanmaksızın bu Genel Müdürlükte görevlendirilenler ile DHMİ Genel Müdürlüğü personelinden diğer kamu kurum ve kuruluşlarında (Cumhurbaşkanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, EUROCONTROL ve Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi Başkanlığında geçici olarak görevlendirilenler hariç) görevlendirilenlere, görevlendirme süresince bu madde uyarınca ödeme yapılmaz.
Bu madde uyarınca yapılan ödemeler; personele fiilen hizmete katkı sağladığı sürece bulunduğu asli kadro veya pozisyonuna göre yapılır. Sağlık raporu, ücretli izin, görevden uzaklaştırılma, tutuklanma, gözaltına alınma gibi durumlara isabet eden günler için bu madde uyarınca ödeme yapılmaz.
Birinci ve ikinci fıkralar kapsamında yapılan ödemeleri geçmemek üzere, yürütülen görevin niteliği ile önem ve sorumluluk düzeyi, personelin ünvanı, hizmet yılı, birimi ile sivil havacılık faaliyetleri kapsamında denetime katılıp katılmadığı gibi kriterler dikkate alınmak suretiyle Cumhurbaşkanınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü personeline bu madde kapsamında ödeme yapılır.
Bu madde uyarınca yapılan ödemeler; gelir ve damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir.”