Sivil Havacılık

Cyprus Airways, Slovenya planlarını rafa kaldırdı

Cyprus Airways, Ljubljana’da bir üs açma planlarını şimdilik rafa kaldırdığını duyurdu.

Abone Ol

Cyprus Airways, Ljubljana’da bir üs açma planlarını şimdilik rafa kaldırdığını duyurdu. Havayolu, Slovenya hükümeti ile yaptığı görüşmeler sonucunda başkent Ljubljana’da operasyon başlatma ya da bir üs açma planını devre dışı bıraktı. Nisan ayında, Slovenya Altyapı Bakanı Alenka Bratušek, Cyprus Airways'in Jože Pučnik Havalimanı’ndan birçok destinasyona uçuş başlatma teklifini değerlendirdiklerini ve havayolunun, Slovenya'nın hava bağlantısını iyileştirmek amacıyla uygulanan sübvansiyon programı kapsamında başvuru yaptığını açıklamıştı. Ayrıca, Cyprus Airways, geçen yıl Slovenya hükümetiyle üç kez görüşme gerçekleştirmişti.

Motor Sorunları Planları Değiştirdi

Cyprus Airways’in eski yönetimi, uçaklarının çoğunu outsource ederek sanal bir havayolu oluşturma fikriyle Slovenya hükümetine bir teklif sunmuştu. Bu proje, Cyprus Airways’in Avrupa Birliği Havayolu İşletme Sertifikası (AOC) ile Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) ve Uluslararası Havayolu Taşımacılığı Birliği (IOSA) uygunluğundan faydalanarak uygulanacaktı. Ancak Cyprus Airways, Pratt & Whitney motorlarına sahip Airbus A220 uçaklarında yaşanan sorunlar nedeniyle operasyonlarını azaltmak ve kapasite kiralamak zorunda kaldı. Şirket, bu sorunlar nedeniyle altı adet A220 satın alma planlarından da vazgeçti ve bu gelişmeler mali performansını olumsuz etkiledi.

Slovenya Hava Bağlantılarını İyileştirme Arayışında

Slovenya hükümeti, ülkenin hava bağlantılarını iyileştirmek için havayolu şirketlerine yönelik sübvansiyon programını sürdürüyor. Daha önceki çağrılara Luxair, airBaltic, Norwegian Air Shuttle, Iberia ve Cyprus Airways gibi havayolu şirketleri başvurmuştu. Ancak Cyprus Airways'in eksik belge sunduğu belirtilmişti. Yeni hatlar başlatan diğer havayolu şirketlerinin çoğu, bu hizmetleri mevsimsel olarak sunarken, airBaltic ve Luxair, Ljubljana'ya bu kış sınırlı sayıda uçuş gerçekleştirecek.

Slovenya Altyapı Bakanlığı, Temmuz ayında yaptığı açıklamada, “Altyapı Bakanlığı, Slovenya’nın hava bağlantılarını uzun vadede iyileştirmek için çözümler aramaya devam ediyor ve bu kapsamda havayolları ile görüşmeler sürüyor. Ülkemizdeki uluslararası havalimanlarına birkaç uçak konuşlandırmak, bağlantıları artırmanın yanı sıra uçuş sıklığını da iyileştirecektir. Slovenya hükümeti, tüm seçenekler değerlendirildikten sonra ulusal bir havayolu kurmanın en uygun çözüm olup olmadığına karar verecektir” ifadelerini kullandı.