CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, Çukurova Bölgesel Havalimanı ile ilgili Ulaştırma Bakanlığı'na verdiği Yazılı Soru Önergesi üzerine açıklamalarda bulundu. Sümer, havalimanı projesinde yolcu uçuş garantisi, maliyetler ve ödemeler gibi önemli soruların cevapsız bırakıldığını belirterek, projenin rant odaklı olduğunu öne sürdü.

Yolcu Uçuş Garantisi Sorusu Cevapsız Kaldı

Orhan Sümer, Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın yapım sürecinin 14 yıl sürdüğünü, ihale iptalleri ve rant iddialarıyla gündeme geldiğini vurguladı. Sümer, Ulaştırma Bakanlığı'na verdikleri önergeyle şu soruları yönelttiklerini söyledi:

  • Havalimanı için verilen yolcu uçuş garantisi nedir?
  • Gelen ve giden yolculardan doğan ödeme farkları nelerdir?
  • Yapılan etapların toplam maliyeti ne kadar olmuştur?
  • İşletmeci firmaya yapılacak maksimum ödeme tutarı nedir?
  • Bu ödemeler kaç yıl boyunca devam edecek?
  • Benzer büyüklükteki havalimanlarıyla arasındaki yapım maliyeti farkı nedir?

Ancak, Sümer, Bakanlığın bu soruları yanıtsız bıraktığını ve sadece "Her şey mevzuata uygundur" şeklinde kaçamak bir cevap verildiğini belirtti. Sümer, “Vatandaşın cebinden çıkacak her kuruşun takipçisi olacağız. Milletin parasının heba edilmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.

"Beton Ekonomisi ve Rant Politikası"

Sümer, AKP iktidarını rant ekonomisi uygulamalarıyla eleştirdi. Türkiye’nin üretim, eğitim, sanat ve sanayiye yatırım yapması gerekirken, ülkenin kaynaklarının "beton ekonomisine" aktarıldığını ifade eden Sümer, "Yap-İşlet-Devret projelerinde, uçuş, yatış ve hasta garantileri üzerinden bilindik şirketler lehine rant sağlandı" dedi.

Adana özelinde, mevcut Şakirpaşa Havalimanı’nın modernize edilmesi yerine, 14 yıldır yapımı devam eden Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın tercih edilmesinin rant odaklı olduğunu öne sürdü. Sümer, “Vatandaş ne kadar borçlandı, her bir yolcu için devlet kasasından kaç dolar ödenecek diye soruyoruz, ancak bu soruların cevapları gizleniyor” dedi.

"Vatandaşa Tasarruf, Saray'a İsraf"

Orhan Sümer, AKP iktidarının ekonomik krizin faturasını vatandaşa çıkardığını belirtti. Sümer, artan vergiler ve yaşam maliyetleri altında ezilen vatandaşın ekonomik sıkıntılarla boğuştuğunu, buna karşın "Saray" harcamalarının durmaksızın arttığını söyledi. Sümer, “TÜİK’in manipüle edilmiş rakamlarıyla ekonomik normalleşme sağlandığı algısı yaratılmaya çalışılıyor, ancak millet sokakta enflasyonla daha da eziliyor” diyerek eleştirilerini sürdürdü.

KÜN ile AZAL iş birliğindeki ilk teknisyenler sertifikalarını KÜN ile AZAL iş birliğindeki ilk teknisyenler sertifikalarını

Sümer, iktidarın vatandaşın gerçek sorunlarını görmezden geldiğini ve bunun hesabını sandıkta vereceğini söyledi.