Heart Aerospace, hibrit elektrikli uçağı ES-30'u tanıttı Heart Aerospace, hibrit elektrikli uçağı ES-30'u tanıttı

Çin Dışişleri Bakanlığı, Washington'ın Tayvan'a gerçekleştirdiği son silah satışına tepki olarak ABD'li beş savunma şirketine yaptırım uygulayacağını açıkladı. Çin, Tayvan'ı kendi toprağı olarak gördüğü için ABD'nin Tayvan'a yaptığı silah satışları sıklıkla gerginlik sebebi oluyor. Yaptırımlar, Tayvan'da 13 Ocak'ta gerçekleşecek devlet başkanlığı ve parlamento seçimleri öncesine denk geliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, aralık ayında Tayvan'ın taktik bilgi sistemlerinin bakımına destek olacak 300 milyon dolarlık ekipman satışına onay vermişti. Bu satışın Tayvan'ın savunma kabiliyetini artırması amaçlanıyordu. Çinli bir sözcü, ABD'nin bu silah satışının Çin'in egemenlik ve güvenlik çıkarlarını baltaladığını ve Tayvan Boğazı'nda barışı tehlikeye attığını belirtti.

Yaptırımların uygulanacağı şirketler arasında BAE Systems Land and Armaments, Alliant Techsystems Operations, AeroVironment, Viasat ve Data Link Solutions bulunuyor. Çin, bu şirketlerin varlıklarını donduracak ve Çin'deki kişi veya kuruluşların bu şirketlerle bağlantı kurmasını yasaklayacak.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Hükümet, ulusal egemenlik, güvenlik, Çin'in toprak bütünlüğünü koruma ve Çinli şirketlerin ve vatandaşların yasal haklarını ve çıkarlarını koruma konusundaki kararlılığını sürdürmektedir." ifadelerine yer verildi. ABD'nin Pekin Büyükelçiliği ise yorum taleplerini cevapsız bıraktı.