Turizm

ÇINAR OTEL YIKILACAĞI GÜNÜ BEKLİYOR

Türkiye’nin ilk 5 yıldızlı oteli olma özelliğini taşıyan İstanbul-Yeşilköy’deki Çınar Otelin satıldığı ve yakında yıkılacağı belirtiliyor.

Abone Ol

İstanbul'un simgesi haline gelmiş 65 yıllık tarihi Çınar Otel, Özbek bir ailenin satın alınmasıyla birlikte kapanmaya ve birkaç ay içinde tamamen yıkılmaya karar verildi. 2015 yılında kaybettiğimiz yazar Hülya Akyurt'un "Hikayeler anlatan bir otel" başlıklı yazısıyla tanıdığımız Çınar Otel, ünlü isimlerin sosyal medyada anılarını paylaşmasıyla gündeme geldi. Cem Yılmaz, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, "1988’de kardeşim bu güzel otelde çalışıyordu. Çalışmadan olmazzz! Olur gibi olur ama olmaz" ifadelerini kullandı.

Gazeteci Emine Çaykara, Twitter üzerinden attığı bir tweet ile Çınar Otel'in satılması ve yıkım sürecinin başladığını duyurdu. Çaykara, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: "Yeşilyurt/Yeşilköy Çınar Otel iki ay içinde tamamen boşaltılıp yıkıma girecekmiş, üç dört kuşaktır İngiltere’de yaşayan bir Özbek aile satın almış. Dün öğrendim. Güçlendirme, tarihi kültürel koruma, sahip çıkma gücü yok mu Kültür Bakanlığı’nın, bu kadar zayıf mı?”

Çınar Otel'in kapanması, özellikle İstanbul'un Yeşilyurt-Yeşilköy bölgesinde yaşayanlar için büyük bir anlam taşıyor. Türkiye'nin ilk beş yıldızlı oteli olan Çınar, 1950'lerin başlarında Haydar Çınar tarafından 15 odalı küçük bir otel olarak inşa edildi. 1958'de açıldığından bu yana birçok ünlü ismi ağırlayan otel, Bilderberg Toplantıları'nın da ev sahipliğini yapmıştı.

Ancak zaman içinde maddi sıkıntılarla karşılaşan Ercan ailesinin el değiştirmesi ve otelin kapanma süreciyle, Çınar Otel'in nostaljik anıları da siliniyor gibi görünüyor. Otel, Türkiye'nin turizm tarihinde önemli bir yere sahip olmanın yanı sıra, ünlü isimlerin buluşma noktası olarak da hafızalarda kalacak.