British Airways, Londra Heathrow ile Belgrad arasındaki uçuşlarını Eylül ayı sonundan itibaren askıya alacağını duyurdu. Geçen yıl 31 Ekim'de başlatılan bu uçuş hattı, ticari nedenlerle 29 Eylül 2024 tarihinden itibaren durdurulacak. Havayolu şirketi, etkilenen yolcularla iletişime geçerek özür dileyecek ve onlara yeniden rezervasyon veya tam para iadesi gibi alternatif seçenekler sunacak. Şirket, önümüzdeki yaz döneminde bu uçuşların yeniden başlatılma olasılığını değerlendireceğini belirtti.

British Airways'in Geri Dönüşü ve Rekabet Durumu

British Airways, on üç yıllık bir aranın ardından geçtiğimiz kış sezonunda Belgrad'a geri dönmüştü. O dönemde havayolu şirketi, "Bu uçuş için Heathrow'da en iyi slotlardan birini aldık, hem nokta-nokta yolcuları hem de özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nin Doğu Kıyısı, Kanada ve Avustralya'dan transfer yolcuları için hizmet sunuyoruz. New York ve Miami gibi Belgrad'dan çok popüler olan bölgelere sorunsuz bağlantı sağlıyoruz" açıklamasını yapmıştı. Şu anda British Airways, Sırbistan'ın başkentine haftada üç sefer düzenlemekte ve bu hatta Air Serbia ile doğrudan, Wizz Air ile dolaylı rekabet halinde.

Air Serbia ve Wizz Air'in Yanıtı

British Airways'in Sırbistan pazarına girişi, rakip havayolu şirketlerinin stratejilerini de etkiledi. Air Serbia, bu yaz sezonunda Heathrow'a haftada dokuz sefer düzenleyerek geçen yıl Mayıs ayında başlattığı sekizinci ve dokuzuncu haftalık rotasyonlarını devam ettiriyor. Wizz Air ise geçen yaz sezonunda altı olan haftalık sefer sayısını bu yaz her gün olacak şekilde artırdı. Her iki havayolu şirketi de British Airways'in Belgrad'a operasyon başlatmasından bu yana bu güzergahlardaki ücretlerini düşürdü. Bu yılın ilk çeyreğinde Belgrad ve Londra Heathrow ile Luton havalimanları arasında toplamda 51.508 yolcu taşındı ve bu sayı, 2023'ün aynı dönemine göre %31,8'lik bir artış gösterdi.

Uçak bileti fiyatları son 5 yılda yüzde 84 arttı Uçak bileti fiyatları son 5 yılda yüzde 84 arttı

British Airways'in Belgrad-Londra hattını askıya alması, Sırbistan havacılık sektöründe önemli bir değişim yaratacak gibi görünüyor. Hem Air Serbia hem de Wizz Air'in bu gelişmeye nasıl yanıt vereceği merakla bekleniyor. Yolcular için ise alternatif seçenekler sunulacak olması, yaşanacak olası mağduriyetleri en aza indirecek.