Brezilya'nın yeni Gripen E savaş uçağı deniz yoluyla ülkeye ulaştı. Bu teslimat, Brezilya'nın tek koltuklu olarak tedarik ettiği Gripen E avcı uçaklarından biridir. Dokuzuncu Gripen E savaş uçağını teslim alan Brezilya'ya en son Mayıs 2023’te Gripen E savaş uçağı teslimatı gerçekleşmişti.

Hava yolu ittifakı Oneworld'e yeni bir üye katılacak Hava yolu ittifakı Oneworld'e yeni bir üye katılacak

Geçtiğimiz Kasım ayının sonuna doğru kuyruk numarası 4100 olan Gripen E savaş uçağı, yüksek sıcaklıklardaki dayanıklılığının ve performansının test edilmesi amacıyla Brezilya'nın Anápolis şehrinde bir dizi teste tabi tutuldu. Saab test pilotu Jonas Jakobsson, üç gün boyunca Gripen E savaş uçağı ile ortalama 32°C sıcaklıkta ve yaklaşık 1 saat süren bir uçuş gerçekleştirdi. Uçağın kendi sensörleri ve test için özel olarak yerleştirilen diğer sensörler de dahil olmak üzere yaklaşık 800 sensör, yerdeki ve uçuş boyunca uçaktan veri topladı. İlk gelen sonuçlara göre Gripen E’nin sıcak ve yüksek rakımlı bölgelerde uçmasında hiçbir sıkıntı yok.

Brezilya, ilk etapta 32 adet tek koltuklu ve 8 adet çift koltuklu olmak üzere toplamda 40 adet Gripen E/F savaş uçağı siparişi vermişti. Ağustos 2023’ün sonuna doğru yapılan açıklamada Brezilya, ek Gripen E savaş uçağı tedarik edeceğini duyurdu. Bahse konu tedarik, Gripen savaş uçağı ile birlikte C-390 Millennium nakliye uçağı ve yeni nesil helikopterlerin tedarikini de kapsıyor.

Brezilya Gripen Programı, 2013 yılında Brezilya Hava Kuvvetleri tarafından işletilen savaş uçağı filosunun yerini almak üzere Saab’ın, F-X2 Programı’na teklif vermesiyle başladı. Ekim 2014’te Brezilya hükümetiyle 36 uçağın geliştirilmesi ve üretimi için bir sözleşme imzalandı. 2022’de iki taraf ek 4 adet savaş uçağı alımı için anlaşmaya vardı.