Brezilya, önümüzdeki beş yıl içinde ülke genelindeki havalimanı kapasitesini büyük bir genişleme ve yenileme projesiyle artırmayı hedefliyor. Ülkedeki 130 havalimanını kapsayan bu gelişim programı, Latin Amerika tarihindeki en büyük havalimanı yatırımı olarak kayıtlara geçecek.
Brezilya Limanlar ve Havalimanları Bakanı Silvio Costa Filho, CNN Brasil ile yaptığı bir televizyon röportajında, bu dev proje için üç aşamalı bir plan üzerinde çalışıldığını açıkladı. Programa göre, Sao Paulo ve Rio de Janeiro gibi büyük şehirlerin ana havalimanlarına yapılacak ciddi yatırımların yanı sıra, yeni bölgesel havalimanlarının inşası da öngörülüyor.
Proje detaylarının yıl sonuna kadar açıklanması beklenirken, ilk aşamada 30 bölgesel havalimanının yenilenmesi planlanıyor. Bu havalimanlarının çoğu şu anda özel sektör tarafından işletiliyor. Bunun yanı sıra devlet havalimanı işletmecisi Infraero da 20 yeni havalimanı geliştirme planları üzerinde çalışıyor. Bu yatırımların en önde geleni ise Sao Paulo’nun kuzeyini hizmet vermesi planlanan yeni Olimpia Uluslararası Havalimanı olacak.
Brezilya hükümeti, ülke genelinde bölgesel hava bağlantılarını güçlendirmek amacıyla toplam 80 havalimanını daha inşa etmeyi veya yenilemeyi planlıyor. Bu projelerde ağırlıklı olarak özel sektör yatırımlarıyla büyüme hedeflenirken, havalimanlarının bölgesel kalkınmanın lokomotifi olması amaçlanıyor.
Turizm sektörünün büyümesi ise bu dev yatırımda öncelik verilen konular arasında. Özellikle iç hatlardaki yolcu trafiğini artırmayı hedefleyen Brezilya, aynı zamanda tarım alanları ve iç bölgelere de ulaşımı kolaylaştırarak bu bölgelerdeki toplulukların temel hizmetlere erişimini desteklemeyi amaçlıyor.
COVID-19 pandemisinin ortaya koyduğu altyapı yetersizlikleri, özellikle Amazon bölgesinde tıbbi yardım sağlama konusunda yaşanan zorlukları gözler önüne sermişti. Bu doğrultuda, Amazon bölgesinde 10 yeni havaalanı yapılması gündemde.
Brezilya’nın ana metropol alanları olan Sao Paulo ve Rio de Janeiro’da bulunan havalimanlarına da büyük yatırımlar yapılması bekleniyor. Ülkenin uluslararası yolcu girişlerinin %70’ine ev sahipliği yapan Sao Paulo-Guarulhos Uluslararası Havalimanı (GRU) yönetimi, yolcu deneyimini ve güvenliği artırmaya yönelik bir yenileme planı hazırladı.
Ayrıca İspanyol havalimanı işletmecisi AENA, Sao Paulo’nun ikinci havalimanı olan Congonhas’a (CGH) yolcu deneyimini iyileştirme amacıyla 2 milyar Brezilya reali (yaklaşık 350 milyon ABD doları) yatırım yapacak.
Costa Filho, hükümetin Rio de Janeiro’nun iki havalimanı olan Galeão (GIG) ve Santos-Dumont’un (SDU) kapasitesini de artırma niyetinde olduğunu belirtirken, projeye ilişkin detayların halen ilgili kuruluşlar ve paydaşlarla tartışılmakta olduğunu ekledi.