Rus havayolu şirketlerinin yolcu trafiğinde artış Rus havayolu şirketlerinin yolcu trafiğinde artış

Amerikalı uçak üreticisi Boeing, son dönemde yaşadığı üretim sorunlarına bir yenisini ekleyebilir. 12 Eylül 2024 23:59’a kadar bir çözüm bulunmazsa, Washington eyaletinde Boeing için uçak üreten çalışanlar, 16 yıl sonra ilk kez greve gitmeye hazırlanıyor.

Şirketin üretim hattında çalışan 32.000 işçi, International Association of Machinists sendikası çatısı altında toplandı ve yeni bir toplu iş sözleşmesi için müzakereler sürüyor. Ancak, sendika lideri Jon Holden’e göre, müzakereler kritik bir noktada. Holden, “Maaşlar, sağlık sigortası, emeklilik ve izinler gibi önemli konularda hâlâ uzlaşmış değiliz” açıklamasında bulundu. Boeing ile anlaşmaya varmak için zaman daralırken, çözüm bulunamaması durumunda üretimin durma noktasına geleceği ifade ediliyor.

Zor Müzakereler Sürüyor

Boeing’den yapılan açıklamada, “Çalışanlarımızın ve ailelerinin ihtiyaçlarına odaklanarak iyi niyetle müzakerelere devam ediyoruz” denildi. Şirket, işçilerin ihtiyaçları ile işin gereksinimlerini dengeleyebilecek bir anlaşmaya varılacağına inandıklarını belirtti. Ancak sendika lideri Holden, daha önce yapılan bazı ödünlerin geri alınması gerektiğini vurguladı. İki önceki müzakerede sendika, daha fazla sağlık sigortası primi ödemeyi ve bazı emeklilik haklarından vazgeçmeyi kabul etmişti. O dönemde Boeing, sendikalı olmayan fabrikalara, özellikle Charleston’daki tesisine, üretimi kaydırma tehdidinde bulunmuş ancak taraflar anlaşmaya varınca bu plandan vazgeçilmişti.

Sendika Yönetimde Söz Sahibi Olmak İstiyor

Sendikanın bir diğer hedefi ise, bir temsilcisinin Boeing’in yönetim kuruluna katılması. Geçmişteki sorunlar nedeniyle hem yönetim hem de şirketin yönetim kurulu sıkça eleştirildi. Sendika lideri Holden, “Boeing’i yönetmek istemiyoruz, ancak alınan kararlarda sesimizin duyulmasını istiyoruz. Boeing’i seviyoruz, ama yönetim kurulu üyeleri bunu yapmıyor. Şirketin itibarını tehlikeye attılar” ifadelerini kullandı.

Üretimin Durması Boeing İçin Büyük Risk

Boeing’in olası bir grevi göğüsleyecek durumda olmadığı belirtiliyor. Havayolu şirketleri, uçak teslimatlarındaki gecikmelerin operasyonlarını olumsuz etkilediği konusunda halihazırda şikayetçi. Yeni CEO Kelly Ortberg, Ağustos ayında göreve başladığı ilk hafta, sendika ile ilişkileri yeniden yapılandırmak istediğini belirtmişti. Ancak sendika lideri Holden, şu ana kadar fazla bir değişim görmediklerini dile getirdi. Grev tehdidi, şirketin üzerindeki baskıyı artırırken, müzakerelerin nasıl sonuçlanacağı merakla bekleniyor.

Kaynak: AERONEWS24