Uçak üreticisi Boeing, ürün güvenliğini artırma konusunda kaydedilen ilerlemeleri içeren raporunu yayınladı. Raporda, güvenlik kültürünün güçlendirilmesi ve güvenlik risklerini azaltmak için sektörde iş birliğinin artırılması üzerine odaklanıldı. Ayrıca, Kongre tarafından yetkilendirilen ve FAA (Federal Havacılık İdaresi) tarafından başlatılan uzmanlar kurulunun tavsiyelerini uygulamak için Boeing'in yaptığı değişiklikler de ele alındı.

Boeing'in güvenlik şefi Mike Delaney, güvenliğin şirket için hayati önem taşıdığını vurguladı: "Ürünlerimizle uçan, onları kullanan, işleten ve bakımını yapan herkesin güvenliği bize emanet edilmiştir. Eylemlerimiz, güvenlik, düzenlemelere uyum ve ürünlerimizin ve hizmetlerimizin uygunluğunu tavizsiz bir şekilde sağlamak için daha fazla iyileştirme yapmaya yöneliktir." Delaney, "Her eylem ve kararımızın, ürünlerimizin ve hizmetlerimizin güvenliğini ve kalitesini sürdürülebilir bir şekilde artırdığından emin olma sorumluluğumuzu asla unutmayacağız." dedi.

2024 Yılındaki Önemli İlerlemeler

2024 yılı raporu, Boeing'in son on iki ayda gerçekleştirdiği uzun vadeli önlemleri ve kilometre taşlarını belgeliyor:

Güvenlik Kültürünün Geliştirilmesi

Ocak 2024'teki 737-Max-9 kazasından bu yana, Boeing çalışanları güvenlik, kalite ve düzenlemelere uyum konusundaki endişelerini dile getirmeye teşvik etme çabalarını iki katına çıkardı. Bunun sonucunda, 2024 yılının başında Speak-Up kanalına yapılan bildirimlerde 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 500'den fazla artış görüldü. 2023 yılında Boeing, çalışanların güvenlik dersleri öğrenip işlerinde uygulayabilecekleri dijital öğrenme platformu "Safety Experience at Boeing"i tanıttı. 2021'de başlatılan Just Culture Essentials liderlik eğitimlerine ek olarak, geçen yıl Boeing, liderler ve ekipler için "Just Culture Guiding Principles" (Adil Kültür Rehber İlkeleri)ni tanıttı. Bu ilkeler, çalışanların hata yapmaktan korkmadan güvenle çalışabilecekleri ve hatalardan ders çıkarabilecekleri bir ortam yaratmayı hedefliyor.

Türkiye - Hollanda maçı Berlin uçak bileti satışlarını yüzde 550 artırdı Türkiye - Hollanda maçı Berlin uçak bileti satışlarını yüzde 550 artırdı

Güvenlik Uygulamalarının İyileştirilmesi

Boeing, iş birimlerinde riskleri belirlemek, izlemek ve azaltmak için Güvenlik Yönetim Sistemi Kurulları kurdu. Dış güvenlik veri kaynaklarının kullanımı genişletildi ve FAA ile iş birliği yaparak yeni tehlikeleri ve güvenlik trendlerini tespit etmek için makine öğrenimi algoritmaları geliştirildi. Boeing, sahada Boeing ürünlerinin operasyonel verilerini tasarım ekipleriyle paylaşmaya başladı, böylece tasarımcılar tasarımların beklendiği gibi çalışıp çalışmadığını doğrulayabilir.

Daha Güvenli Bir Sektör İçin İş Birliği

CBTA (Yeterlilik Tabanlı Eğitim ve Değerlendirme) programları, beş ek havayolu ve toplamda dokuz müşteriyle genişletildi. Bu eğitim yaklaşımı, temel teknik bilgi içeren yeterlilikleri, ekip çalışması, iletişim ve iş yükü yönetimi gibi liderlik becerileriyle birleştirerek ürün anlayışını maksimize ediyor. Ayrıca, havayolu mürettebatlarına destek olan Boeing Uçuş Operasyonları Temsilcilerinin sayısı iki kattan fazla artırıldı. Bu temsilciler, pilotlar ve diğer uçuş uzmanları da dahil olmak üzere, dünya genelinde 170'den fazla operatöre güvenli ve etkili operasyonlar konusunda destek sağlıyor.

Gelecek Beklentileri

Boeing, güvenlik kültürünü daha da güçlendirme ve sektör çapında iş birliği ile en yüksek güvenlik standartlarını sağlama taahhüdünü yineledi. Raporda vurgulanan önlemler ve uzmanlar kurulunun tavsiyelerinin sürekli olarak uygulanmasıyla, Boeing ürün ve hizmetlerinin güvenliğini ve kalitesini sürdürülebilir bir şekilde artırmayı hedefliyor.