Sivil Havacılık

Boeing milyonlarca dolarlık tazminattan kurtuldu!

ABD Yargıcı, Zunum Aero'nun Boeing'e Karşı Açtığı 72 Milyon Dolarlık Davayı Bozdu

Abone Ol

Boeing ile Zunum Aero arasındaki hukuk mücadelesi, 14 Ağustos 2024'te beklenmedik bir şekilde sonuçlandı. ABD'li bir federal yargıç, iflas etmiş olan elektrikli havacılık girişimi Zunum Aero'ya, iddia edilen ticari sır ihlali nedeniyle 72 milyon dolar tazminat ödenmesine karar veren önceki jürinin kararını bozdu.

2020 yılında Zunum Aero, Boeing'e dava açarak, havacılık devinin Zunum'un fikri mülkiyetini kendi hibrit-elektrikli uçak programını geliştirmek için kullandığını ve yatırım yaptığı şirkete daha fazla fon sağlamayarak Zunum'u zora soktuğunu iddia etmişti.

Seattle ABD Bölge Mahkemesi'nde yeni kararı veren yargıç, Boeing'i tüm suçlamalardan akladı. Yargıç, Boeing'in Zunum'dan elde ettiği ve iddia edildiği gibi kötüye kullandığı bilginin, ticari sır olarak kabul edilebilecek hiçbir kanıtın bulunmadığını savundu.

Bu karar, Boeing'in Zunum Aero'ya tazminat ödemek zorunda kalmayacağı anlamına gelse de, Zunum Aero hâlâ Boeing'e 12 milyon dolar ödemek zorunda. Bunun nedeni, daha önceki kararda, Zunum Aero'nun ticari sır ihlalinin yanı sıra Boeing ile olan sözleşmesini ihlal ettiği de tespit edilmiş olmasıdır.

Elektrikli havacılık alanında öncü girişimlerden biri olan Zunum Aero, hibrit-elektrikli bölgesel bir yolcu uçağı geliştirme projesini tamamlayamamış ve 2019 yılında iflas başvurusunda bulunmuştu.