Türkiye - Hollanda maçı Berlin uçak bileti satışlarını yüzde 550 artırdı Türkiye - Hollanda maçı Berlin uçak bileti satışlarını yüzde 550 artırdı

Kosova vatandaşları, 2024'ü Schengen bölgesine vizesiz seyahat hakkını elde ederek karşıladı. 1 Ocak itibariyle yürürlüğe giren bu düzenleme ile Kosovalılar, 180 günlük süre içinde 90 güne kadar vizesiz olarak Schengen bölgesine seyahat edebilecekler. Bu gelişmeyle birlikte, Batı Balkanlar'dan Schengen bölgesine vizesiz seyahat edemeyen hiçbir ülke kalmamış oldu.

Avrupa Birliği (AB) kurumları, Kosova'nın vizesiz seyahat hakkı elde edebilmesi için 2012 yılında ülkeye 95 kriteri yerine getirme şartı koştu. Ancak, süreç boyunca yaşanan zorluklar ve AB'nin ek kriterler belirleyerek süreci uzatması nedeniyle birçok kez tıkanıklık yaşandı. AB, ayrıca Sırbistan ile olan diyaloğu da içeren çeşitli konularda Kosova'dan adımlar atmasını talep etti ve vizesiz seyahati bir ödül olarak kullandı.

Kosova'da her üç vatandaştan birinin Avrupa ülkelerinde yaşadığı düşünüldüğünde, vize muafiyeti sadece turistik ziyaretler için değil, aynı zamanda aile birleşimi, özel anlar, eğitim ve iş gibi alanlarda önemli bir etki yaratacak. Kosovalılar, 10 yılı aşan bir süreçte aileleriyle bir araya gelme, özel anlarda bulunma veya eğitim için vize başvuruları yaparken belirsizlikle karşılaşarak milyonlarca avro harcadı.

Kosova'nın, Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında AB kurumlarına entegrasyonun hız kazanmasının ardından, özellikle Almanya ve Avusturya'nın liderlik ettiği AB ülkelerinin çabaları ve diğer ülkeleri ikna etmesi sonucunda, 2023'ün ilk yarısında vizesiz seyahat hakkı konusunda AB'den olumlu bir yanıt alabilmesi dikkat çekiyor.

Batı Balkan ülkeleri arasında Sırbistan, Karadağ ve Kuzey Makedonya'nın 2009'da, Arnavutluk ve Bosna Hersek'in ise 2010'da Schengen bölgesine vizesiz seyahat etmeye hak kazandığı hatırlatılıyor.

Kosova hükümeti, vizesiz seyahat hakkının başlamasından sonra iş gücü göçünü azaltmak veya en azından kontrol altına almak adına kasım ve aralık aylarında kampanyalar yürüttü. Ancak, özellikle genç nüfusun AB ülkelerine göç etmesinin artması bekleniyor.