Sivil Havacılık

Bir hava yolu şirketi daha yolun sonuna geldi!

Go First Havayolları tasfiye ediliyor; havayolunun kurtarılabileceğine dair umutlar sona erdi...

Abone Ol

Hint düşük maliyetli havayolu Go First (eski adıyla Go Air) alacaklıları, şirketin kalan varlıklarının satılmasına ve havayolunun kapatılmasına karar verdi. 2023 Mayıs ayında tüm operasyonlarını durduran havayolunu kurtarmaya yönelik çeşitli tekliflerin reddedilmesinin ardından, bu son adımla birlikte havayolunun kurtarılabileceğine dair tüm umutlar sona ermiş görünüyor.

Go First'ün Alacaklılar Komitesi (CoC), 2024 yılı Ağustos ayı başında tasfiyeye gitme yönünde oy kullandı. Bankacılık kaynaklarına dayandırılan bilgilere göre, alacaklılar tasfiyenin "ileriye dönük en iyi yol" olduğuna karar verdi. Bu karar, iflas süreciyle ilgili devam eden maliyetleri karşılamak için daha fazla fon yatırmanın mantıksız olduğunu belirten kaynaklar tarafından doğrulandı. Bir bankacı, "İşe daha fazla para akıtmaya devam etmenin anlamı yok" dedi.

İKİ TEKLİF ALMIŞTI

Mayıs 2023 ile Ağustos 2024 arasındaki dönemde, Go First adına iflas sürecini yöneten yetkililer, iki potansiyel alıcıdan teklif aldı. Ancak, bu tekliflerin her ikisi de şirketi canlandırmak için gereken sermaye yatırımını yetersiz buldu. Kaynaklardan biri, teklif sahiplerine tekliflerini gözden geçirmeleri ve artırmaları için yeterli süre tanındığını, ancak her iki teklifin de alacaklıların beklentilerini karşılamadığını belirtti.

Alacaklıların tasfiye kararı almasının ardından, yasal formaliteler tamamlandığında süreç başlayacak. Son raporlara göre, havayolu 6,521 crore rupi (798 milyon dolar) tutarında borç biriktirmiş durumda. Bu borçlar arasında Hindistan Merkez Bankası, Bank of Baroda, IDBI Bank ve Deutsche Bank gibi çeşitli alacaklılara olan borçlar da bulunuyor.

ch-aviation verilerine göre, Go First tasfiye sürecine girdiğinde, 30 Airbus A320 ve 56 A320neo'dan oluşan bir filo işletiyordu. Bu uçakların tümü ya kiralayanlar tarafından geri alındı ya da Hindistan'ın çeşitli bölgelerinde park pozisyona çekildi. Havayolunun ayrıca 72 A320neo siparişi daha bulunuyordu.

Mayıs 2023'ten bu yana iflas süreci, alacaklılar ve çeşitli kiralama şirketleri arasındaki yasal anlaşmazlıklar nedeniyle ciddi şekilde gecikti. Hindistan'daki mahkemeler başlangıçta tüm kurtarma teklifleri değerlendirilene kadar kiralayanların uçaklarını geri almalarını durduran bir moratoryum uygulamıştı, ancak bu karar Nisan 2024'te bozuldu ve kiralayanların uçaklarını geri almasına izin verildi.

Moratoryumun kaldırılması kararı, potansiyel bir alıcı bulma şansını büyük ölçüde azalttı ve havayolu, geri dönmek için hava trafiğine elverişli uçaklardan yoksun kaldı, bu da havayolunu fiilen değersiz hale getirdi.

Go First'ün tasfiyesiyle birlikte, Hindistan'ın çalkantılı havayolu sektörünün bu özel hikayesi sona ermiş oluyor. Son yıllarda IndiGo gibi bazı havayolları benzeri görülmemiş bir büyüme yaşarken, Jet Airways gibi bazıları 2019'da iflas etti ve SpiceJet gibi diğerleri çeşitli alacaklılar ve kiralama şirketleriyle borçlar konusunda yasal çekişmelere kilitlenmiş durumda.