Bilim insanları, Dünya'ya tam 8 milyar yıl uzaklıkta gerçekleşen gizemli bir radyo sinyalini tespit ettiklerini açıkladılar. Bu sinyallerin kaynağı belirsiz ve uzmanlar arasında büyük bir merak uyandıran hızlı radyo patlamaları olarak biliniyor.

FRB 20220610A adı verilen bu patlamanın, bir milisaniyeden daha kısa bir süre içinde meydana geldiği bildiriliyor. Bu kısa süre içinde dahi, Güneş'in 30 yıl boyunca yaydığı enerjiye eşdeğer bir enerji salınımı gerçekleştiği hesaplanıyor.

Avustralya'daki Macquaria Üniversitesi'ndeki Astronomi Araştırmaları Bölümü'nden Dr. Stuart Ryder, bu patlamanın kaynağını belirlemek için ASKAP Radyo Çanakları'nı kullandıklarını ve daha sonra Şili'deki Avrupa Güney Gözlemevi'nin teleskobunu kullanarak bu patlamaların daha önce keşfedilen diğer radyo patlamalarından daha uzakta, muhtemelen galaksiler arasından geldiğini tespit ettiklerini açıkladı.

Araştırma ekibi, bu radyo patlamasının, birleşme sürecinde olan iki veya üç galaksiden oluşan bir gruptan kaynaklandığını düşünüyor. Ayrıca, bu patlamanın nötron yıldızları olarak bilinen, Güneş'e kıyasla bir trilyon kat daha güçlü manyetik alanlara sahip olan magnetarlardan kaynaklanabileceğini öne sürülen mevcut teorilerle uyumlu olduğunu belirtiyor.

Diğer bir önemli konu ise kayıp madde meselesi. Profesör Ryan Shannon, evrende normal maddenin eksik olduğunu ve bu kayıp maddenin galaksiler arasındaki boşlukta saklanabileceğini söylüyor. Hızlı radyo patlamalarının, bu iyonize maddeyi algılayarak galaksiler arasındaki madde miktarını ölçmemizi sağladığını ifade ediyor.

Son olarak, bu büyük enerji patlamalarının kaynağı hakkında hala kesin bir bilgi olmamakla birlikte, bu araştırmanın hızlı radyo patlamalarının evrende sıkça görülen olaylar olduğunu ve bu olayların galaksiler arasındaki maddeyi tespit etmek ve evrenin yapısını daha iyi anlamak için kullanılabileceğini ortaya koyduğunu belirtiyor. Bu önemli araştırma, 19 Ekim Perşembe günü Science dergisinde yayınlandı.