Türk savaş uçakları Kıbrıs'ın güneyinde uçtu Türk savaş uçakları Kıbrıs'ın güneyinde uçtu

Belçika ordusunun Ukraynalı pilotlara yönelik eğitim destekleri kapsamında, Mart ayında Danimarka'ya 2 adet F-16 savaş uçağını konuşlandıracağı açıklandı. RTBF televizyonu, Savunma Bakanlığı'na dayanarak verdiği haberde, Belçika Silahlı Kuvvetleri'ne ait olan bu uçakların Ukraynalı pilotlarla birlikte teknik personel ve görev planlayıcılarına da eğitim vereceğini aktardı.

Bu kapsamda, Mart ayından Eylül ayına kadar Danimarka'nın Skrydstrup Hava Üssü'nde faaliyet gösterecek olan F-16B savaş uçaklarıyla birlikte yaklaşık 50 askeri personelin de görevlendirileceği belirtildi. Haberde vurgulanan bir diğer önemli nokta, sadece pilotların değil, aynı zamanda teknik ekiplerin de bu eğitim programına dahil edileceği oldu.

Belçika, daha önce Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi sağlama konusundaki isteğini dile getirmişti. Ancak, bu talep Baltık ülkelerinde NATO'nun ve Belçika’nın hava sahasını korumak için aktif olarak kullanılan uçakların tedariki sebebiyle reddedilmişti.

Bu gelişme, Norveç'in de benzer bir adım atarak Ukrayna askerlerine eğitim vermek amacıyla 2 F-16 savaş uçağı ve 10'a yakın eğitmeni Danimarka'ya gönderme kararı aldığını duyurmasının ardından geldi. Söz konusu eğitim faaliyetleri, Danimarka liderliğindeki çok uluslu işbirliği çerçevesinde Skrydstrup Hava Üssü'nde gerçekleşecek.