NATO Hava Komutanlığının resmi internet sitesinde duyurulan bilgiye göre, İsveç ve Finlandiya'dan savaş uçakları, Baltık suları üzerinde uçan Rus savaş uçaklarını takip etmek üzere havalandı. Olay, 15 Temmuz'da, NATO'nun Almanya'nın Uedem kentindeki Ortak Hava Operasyonları Merkezi'nin iki Rus savaş uçağının Kaliningrad'dan Rusya ana karasına uçtuğunu duyurmasının ardından gerçekleşti.

Finlandiya ve İsveç hava operasyon merkezlerinin Rus savaş uçakları ile temasa geçememesi üzerine, Rus uçaklarına eşlik etmek, onları tespit etmek ve rotalarını belirlemek için hızlı müdahale devriyeleri çağrıldı. Rus savaş uçaklarının sivil kontrolörlerle iletişim kurmaması ve transponderlerinin kapalı olarak uçması, uluslararası havacılık düzenlemelerini ihlal ediyordu.

Starliner mürettebatsız olarak Dünya'ya döndü Starliner mürettebatsız olarak Dünya'ya döndü

Rus savaş uçaklarına İsveçli ve Finli savaş uçaklarının eskortluk yapması, bu ülkeler ile NATO Hava Komutanlığı arasındaki yakın işbirliğini göstermektedir. Kaliningrad'dan Rusya ana karasına uçan Rus uçaklarının sayısındaki artış nedeniyle NATO, bu tür tehditlere hızlı bir şekilde yanıt verilmesini sağlamaya çalışıyor.

Rus havacılığının Baltık Denizi'nin uluslararası sularında sivil kontrolörlerle koordinasyon olmadan faaliyet göstermesi, sivil havacılığa tehdit oluşturabilir.