Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Halkalı-İstanbul Havalimanı Metro Hattı’nın henüz hizmete açılmayan 17,5 kilometrelik Arnavutköy-Halkalı etabında çalışmaların hızla devam ettiğini belirterek, hattın 2025 yılı sonunda hizmete gireceğini açıkladı.

Metro Çalışmaları Hız Kesmeden Sürüyor

Bakan Uraloğlu, Halkalı-İstanbul Havalimanı Metro Hattı’nda yaptığı incelemelerde, Mart ayında hizmete açılan 14 kilometrelik Arnavutköy-İstanbul Havalimanı kesimi sayesinde hattın İstanbul genelinde 161,8 kilometreye ulaştığını vurguladı. Proje kapsamında çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirten Uraloğlu, “2025 yılının ortalarında tüm çalışmaları tamamlayarak, hattımızı yıl sonunda hizmete açmayı hedefliyoruz” dedi.

Raylı Sistem Projeleri Hız Kazanıyor

Uraloğlu, büyükşehirlerde Bakanlık tarafından yürütülen raylı sistem projelerine değinerek, Türkiye genelinde 434 kilometre kent içi raylı sistem hattı inşa edildiğini ifade etti. İstanbul, Kocaeli ve Bursa'da 79,4 kilometrelik hattın yapımının sürdüğünü, ayrıca İstanbul, Sakarya, Bursa, Ankara, İzmir, Samsun, Trabzon ve Konya'da toplam 324,1 kilometrelik yeni hat projelerinin planlandığını belirtti. Bakan, bu projelerin tamamlanmasıyla Türkiye genelindeki kent içi raylı sistem hattının 837,5 kilometreye ulaşacağını kaydetti.

Van Ferit Melen Havalimanı'nda Yangın! Van Ferit Melen Havalimanı'nda Yangın!

Halkalı-İstanbul Havalimanı Metro Hattı Entegre Olacak

Bakan Uraloğlu, Halkalı-İstanbul Havalimanı hattının açılan kesimi sayesinde diğer raylı sistemlerle entegrasyon sağlandığını ve hattın açılan 14 kilometrelik kısmında bugüne kadar 1,5 milyon yolcu taşındığını açıkladı. Hattın devamındaki kesim tamamlandığında, Halkalı’dan İstanbul Havalimanı'na 30 dakikada, Gayrettepe'ye 57 dakikada ulaşım sağlanacağını belirtti.

Dünyanın En Uzun Metro Hatlarından Biri Olacak

Uraloğlu, projenin tamamlanmasıyla 69 kilometrelik hattın Türkiye’nin en uzun ve en hızlı metro hattı olacağını söyledi. Ayrıca, bu hattın dünyanın en uzun yeraltı metro hatlarından biri olacağını belirten Uraloğlu, Gayrettepe ile Halkalı istasyonları arasında 57 dakikada seyahat edilebileceğini ifade etti.

İstanbul'da Metro Ağı Genişleyecek

İstanbul’un raylı sistem ihtiyaçlarına dikkat çeken Uraloğlu, şehrin 1004 kilometrelik metro hattına ihtiyaç duyduğunu, mevcut çalışmaların tamamlanmasıyla İstanbul’daki raylı sistem uzunluğunun 384 kilometreye çıkacağını belirtti. "İstanbul’un ulaşım sorununu artık yüzeyden çözmek mümkün değil, ulaşımı yerin altına indirmemiz gerekiyor" diye konuşan Bakan, metro ağının daha da genişletilmesi gerektiğini vurguladı.

Bakan Uraloğlu, incelemelerinin ardından çalışanlarla fotoğraf çektirdi ve proje yetkilileriyle toplantı yaptı.