ABD'nin 50 yılı aşkın bir süre sonra Ay'a yapmayı planladığı ilk yumuşak iniş girişimi, özel bir şirket olan Astrobotic Technology'nin uzay aracında yaşanan yakıt sızıntısı nedeniyle belirsiz bir duruma düştü.

Darüşşafakalı Öğrenciler TEKNOFEST’te Zirvede Darüşşafakalı Öğrenciler TEKNOFEST’te Zirvede

Pittsburgh merkezli havacılık şirketi, pazartesi günkü fırlatma sonrasında "Peregrine" isimli uzay aracıyla iletişim kurulduğunu, sistemlerin açıldığını ve tasarlandığı gibi çalıştığını belirtti. Ancak kısa bir süre sonra "kritik bir yakıt kaybı" tespit edildi ve Ay'a iniş planlarını belirsiz hale getirdi.

Şirket, sızıntının devam ettiğini ve iniş aracının yaklaşık 40 saat içinde güneş enerjisini kaybetmeye başlayacağının tahmin edildiğini açıkladı. Ayrıca, güneş panellerinin sabit biçimde Güneş'e doğrultulmasını engelleyen bir "anormallik" yaşandığı bildirildi.

Havacılık uzmanları, Peregrine'nin güneş enerjisi ile pilleri şarj etme yeteneği olmadan misyonunu yerine getirmesinin zor olduğuna dikkat çekiyor. NASA, "Ticari Ay Yükü Hizmetleri (CLPS) Programı" kapsamında Ay'a iniş için fırlatılan Peregrine uzay aracının teknik bir sorunla karşı karşıya kaldığını doğruladı.

Astrobotic, yaşanan tahrik sistemi sorununun "uzay aracının Ay'a yumuşak iniş yapma kabiliyetini tehdit ettiğini" belirtti. Bu durum, iniş aracının Ay'a yolculuk sırasında ve Ay'a iniş sırasında manevra yapmak için motorlar ve iticilerle donatılmış olmasını zorlaştırıyor. Boeing ve Lockheed Martin'in ortak girişimi olan "United Launch Alliance (ULA)" tarafından geliştirilen "Peregrine" isimli Ay'a iniş aracını taşıyan "Vulcan Centaur" roketi, Cape Canaveral Uzay İstasyonu'ndan dün sabah fırlatılmıştı.