Sivil Havacılık

AVRUPA BİRLİĞİ'NDE YAPAY ZEKA YASASI ADIMI

Fransa, Almanya ve İtalya, Avrupa Birliği’nde (AB) yapay zekanın (AI) nasıl düzenlenmesi gerektiği konusunda bir anlaşmaya vardı.

Abone Ol

Fransa, Almanya ve İtalya, Avrupa Birliği'nde (AB) yapay zeka (AI) düzenlemeleri konusunda ortak bir anlaşma sağladı. Reuters'ın elde ettiği belgeye göre, üç hükümet, gönüllülük esasına dayanan ancak AB'deki küçük ve büyük AI sağlayıcıları için bağlayıcı olan taahhütleri destekliyor.

Avrupa'da uzun süredir devam eden müzakerelerde, Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi, AI'nin nasıl düzenlenmesi gerektiği konusunda ortak bir yol bulmaya çalışıyor. Haziran ayında Avrupa Parlamentosu, AI Yasası'nı sunarak AI'nin yenilikçi gücünden yararlanmayı amaçladı, ancak AI uygulamalarının risklerini kontrol altına almayı ve ayrımcı etkilerden kaçınmayı hedefledi.

Eurativ'in haberine göre, cuma günü Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, vakıf modellerine yönelik önerilen yaklaşım konusunda çıkmaza girmelerinin ardından üye devlet temsilcileriyle yaptıkları toplantıyı terk etti. Fransa, Almanya ve İtalya, düzenlemeye karşı çıkan daha büyük üye devletler arasında yer alarak, müzakereleri raydan çıkarma tehdidinde bulunan bir harekete katıldı.

Üç hükümet, başlangıçta yalnızca büyük AI sağlayıcıları için bağlayıcı olan kuralların daha küçük Avrupalı sağlayıcılar için de bağlayıcı olması gerektiğini savundu. Bu, rekabet avantajının azalabileceği endişesiyle daha küçük sağlayıcılara güvenin azalabileceği argümanıyla desteklendi. Bu nedenle, davranış ve şeffaflık kurallarının herkes için bağlayıcı olması, ihlal durumunda bir yaptırım sistemi kurulması önerildi.

Almanya Ekonomi Bakanlığı, yapay zekanın uygulamasını düzenlemenin önemli olduğunu vurgulayarak, yapay zekanın kendisini değil, uygulamayı düzenlemenin gerektiğini söyledi. Dijital İşler Bakanı Volker Wissing, "Uzay keşfini engelleyen pek çok şey var, bunlardan biri de elbette güç ve itici güç. IVO'nun Quantum Drive'ı, yakıtı ortadan kaldırarak bu itici güç sorununu çözüyor. Aslında yakıtı ortadan kaldırdığınızda sınırsız bir itiş gücüne sahip oluyorsunuz." şeklinde konuştu.