Archer Aviation, elektrikli dikey kalkış ve iniş (eVTOL) uçaklarının sertifikasyonu ve tanıtımı konusunda dünya çapında öncülük eden şirketlerden biri olarak, Abu Dabi merkezli Etihad Training ile bir mutabakat anlaşması (MOU) imzaladığını duyurdu.

İmzalar Suudi Arabistan'da Atıldı

Anlaşma, 20-22 Mayıs 2024 tarihleri arasında Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde düzenlenen Gelecek Havacılık Forumu’nda açıklandı. Bu ticari ortaklık, Archer’ın Midnight uçağı için Abu Dabi'de yerleşik ve BAE genelinde faaliyet gösterecek potansiyel pilotların işe alımı ve eğitimi için zemin hazırlıyor.

Midnight Uçağı ve Şehir İçi Ulaşım Devrimi

Archer’ın Midnight uçağı, dört yolcu kapasiteli ve pilotlu bir araç olup, kısa şarj süreleri ile ardışık hızlı uçuşlar yapabilecek şekilde tasarlandı. Archer, 60-90 dakikalık araba yolculuklarını, güvenli, sürdürülebilir, düşük gürültülü ve karayolu ulaşımıyla maliyet açısından rekabetçi olan tahmini 10-20 dakikalık elektrikli hava taksi uçuşlarıyla değiştirmeyi hedefliyor.

İAÇ faaliyeti rakamlara yansımaya devam ediyor İAÇ faaliyeti rakamlara yansımaya devam ediyor

BAE'deki İşbirlikleri ve Vertiport Ağı

Kaliforniya merkezli Archer, hava taksi hizmetlerinin hızla devreye alınması için Abu Dabi ve Dubai'deki çeşitli kuruluşlarla çalışıyor. Mart 2024’te eVTOL geliştiricisi, Falcon Aviation ile Dubai ve Abu Dabi'de bir vertiport ağı geliştirmek için bir ortaklık kurdu. Bu ağ, Dubai ve Abu Dabi arasındaki iki saatlik araba yolculuğunu yoğun saatlerde 30 dakikaya düşürecek. Vertiportlar, Dubai’de Atlantis, The Palm’daki Falcon Heliport’ta ve Abu Dabi’nin Corniche’deki Marina Mall heliportunda yer alacak.

2025'te Başlayan Ticari Operasyonlar

Nisan 2024’te, Archer ve Abu Dhabi Investment Office (ADIO), Archer’ın planlanan ticari hava taksi operasyonlarını hızlandırmak için bir anlaşma imzaladı. Bu operasyonların 2025 gibi erken bir tarihte başlaması planlanıyor.

Eğitim ve Regülasyon

Archer’ın Ticari İşler Müdürü Nikhil Goel, “Uçaklarımızı kullanacak bir pilot filosu eğitmek, Abu Dabi ve BAE genelinde gelişen bir şehir içi hava mobilite ağı kurma çabalarımızın kritik bir parçasıdır ve Etihad Training bu konuda ortaklık yapacak en iyi organizasyondur,” dedi. Etihad Training CEO’su Kaptan Paolo La Cava ise, “Etihad Aviation Training, bugün onlarca küresel havayolu için pilot işe alıp eğitiyor. Archer’ı ilk eVTOL ortağımız olarak seçmekten ve Archer’ın Midnight uçağını uçuracak ilk elektrikli hava taksi pilotlarını eğitmekten büyük heyecan duyuyoruz. Bu yıl içerisinde tesislerimize Archer Midnight uçuş simülatörünü kurmayı sabırsızlıkla bekliyoruz,” diye ekledi.

Simülatör ve Pilot Eğitimi

Planlanan ortaklık kapsamında, Archer, Abu Dabi'deki Etihad Training eğitim merkezinde yer alacak ve pilot eğitim yeterliliklerinin araştırılması ve geliştirilmesi için kullanılacak bir Midnight uçak simülatörü teslim etmeyi planlıyor. Ayrıca, Etihad Training, Archer’ın uçaklarının BAE genelinde güvenli ve verimli operasyonlarını desteklemek için gerekli düzenleyici sertifikaları sağlamak üzere UAE Genel Sivil Havacılık Otoritesi ile işbirliği yapacak.

Bu işbirliği, Archer’ın BAE’deki şehir içi hava taşımacılığı vizyonunu gerçeğe dönüştürmek için önemli bir adım olarak görülüyor.

AERONEWS24