Turizm

"Antalya'da turist sayısı artıyor" deniliyor... Esnaf zor durumda!

Antalya'da turist sayısının rekor seviyelere ulaştığı açıklanırken, Kaleiçi esnafı aynı soruyu soruyor: Nerede bu turistler?

Abone Ol

Antalya'da turist sayısının rekor seviyelere ulaştığı açıklanırken, Kaleiçi esnafı aynı soruyu soruyor: Nerede bu turistler?

Bu yıl işlerin beklenenden çok daha kötü gittiğini belirten Kaleiçi esnafı, turist sayısındaki artışı haberlerden takip ettiklerini ancak bu turistlerin bölgeye uğramadığını ifade ediyor. Esnaf, turist sayısının artmasını dört gözle beklerken, beklenen artışın henüz gerçekleşmemesi onları endişelendiriyor. Birçok acente, işletme sahibi ve restoran işletmecisi ekonomik zorluklar yaşadıklarını belirterek, turizm sezonunun hareketlenmesini umduklarını ve Turizm Bakanlığı'ndan destek beklediklerini dile getiriyor.

GİDER ÇOK, KALEİÇİ BOMBOŞ!

Tunahan Yavuz - Kaleiçi Acente Sahibi: "Kaleiçi Yatçılık Turizm olarak faaliyet göstermekteyiz. Bu sene işlerimiz çok kötü. Sebebini bilmiyoruz ama para kazanamıyoruz. Kiralarımız çok yüksek, vergilerimiz, giderlerimiz, eleman masraflarımız fazla. Kaleiçi bomboş. Geçen senenin neredeyse %30'una düşen bir müşteri portföyüne sahibiz. Gelen misafirlerimize geçen senenin çok altında fiyat sunmamıza rağmen, bu fiyatları bile pahalı buluyorlar. Örneğin bir Adrasan turunu geçen sene 40 Euro'ya satıyorduk, bu yıl 30 Euro desek bile pahalı buluyorlar. Üç, beş dolarla iş yapıyoruz ve para kazanamıyoruz. Devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz, özellikle Kültür ve Turizm Bakanımızdan destek ve çözüm bekliyoruz."

Yasemin Karadal - Kaleiçi Esnafı: "Görüntü var, ses yok. Uçaklar geliyor, turistler geliyor ama göremiyoruz. Biraz pahalandık. Beklenmedik ölçüde rakamlar yükseldi. Geçtiğimiz yıllarda gelen müşterilerimizin aynı fiyatları beklemeleri ve karşılığında üç hatta dört katı ücretle karşılaşmaları, başka ülkelere gitmelerine neden oldu. Görünürde bir şey yok. Televizyonlarda milyonlarca turist ve uçaklardan bahsediliyor ama o uçaklar bizim çarşıya inmiyor!"

Remzi Güntaş - Kaleiçi Esnafı: "Geçen sene turizm daha iyiydi. Gerçekten çok sıkıntılıyız. Böyle giderse çoğu esnaf batacak. Fiyatlar çok yükseldiğinden dolayı turistler fiyatları yüksek buluyor. Müşteriler bu nedenle alışveriş yapamıyor. Almanya'da, Fransa'da buradan daha ucuz diyorlar. O yüzden buraya gelmek istemediklerini söylüyorlar. Oteller başta olmak üzere fiyatların düşmesi lazım. Yoksa esnafın ayakta kalması zor. 17 milyon turist var diyorlar. Sezon bitmek üzere. Hiçbir beklentimiz kalmadı. Kiralar çok yüksek. Vergi, elektrik, su masrafları kendimizi kurtaramıyoruz. Bu şekilde ne eleman parası ödeyebiliyoruz, ne sigortasını ödeyebiliyoruz, şu anda hiçbir şey yapamıyoruz."

Antalya'da turist sayısının artışına rağmen, esnafın yaşadığı bu ekonomik sıkıntılar, bölgedeki işletmelerin geleceği konusunda endişe yaratıyor. Esnaf, devletin ve Turizm Bakanlığı'nın acil desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtiyor.