Sivil Havacılık

ANTALYA VE ESENBOĞA PROJELERİ

DHMİ Genel Müdürü Hüseyin Keskin, “Türkiye Yüzyılında Ulaşım” konulu panelde yaptığı konuşmada, yeni ilavelerle geleceğe hazırlanan Antalya ve Esenboğa Havalimanı'yla ilgili bilgi verdi

Abone Ol

DHMİ Genel Müdürü Hüseyin Keskin, Karayolu 5. Ulusal Kongresi ve Sergisi'nde yaptığı konuşmada, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Cumhuriyet tarihinin en büyük ulaştırma ve altyapı projelerini hayata geçirerek ülkenin dört bir yanına modern ulaşım ağları kazandırdığını vurguladı. Keskin, Türkiye'nin havacılık sektöründeki başarılarına da değinerek, sivil havacılığın en önemli dişlilerinden birinin havalimanı işletmeciliği ve hava seyrüsefer hizmetleri olduğunu söyledi.

Genel Müdür Keskin, Kamu Özel Sektör İş Birliği modeli ile birçok mega projenin hayata geçirildiğini belirtti. Bu projeler arasında Türkiye'nin zafer anıtı olarak nitelendirilen İstanbul Havalimanı'nın önemine vurgu yaptı. Keskin, ayrıca Antalya Havalimanı Kapasite Artırımı ve Kiralama İhalesi ile Ankara Esenboğa Havalimanı Kapasite Artırımı ve Kiralama İhalesi kapsamındaki çalışmalardan bahsederek, bu projelerin Türkiye'nin ulaşım alanındaki çehresini değiştireceğini ifade etti.

Genel Müdür Hüseyin Keskin, Türkiye'nin havacılık alanındaki başarılarına dair çeşitli verileri paylaşarak, 2003 yılında 26 olan aktif havalimanı sayısının 2023'te %120 artışla 57'ye yükseldiğini ve terminal kapasitesinin %508 artışla 335 milyon yolcu/yıl seviyesine çıktığını dile getirdi. Keskin ayrıca, hava yolu kargo kapasitesinin de 2003'teki 303 bin tondan 2022'de %783 artışla 2 milyon 676 bin tona ulaştığını söyledi.

DHMİ Genel Müdürü, Türkiye'nin hava sahasının etkin bir şekilde yönetildiğini, 2022'de 1 milyon 883 bin 471 aletli uçuşa hizmet verildiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin EUROCONTROL üyesi 41 devlet içerisinde en route hava trafik akışına bağlı olarak üst üste hava sahasında "sıfır" gecikme ile hizmet veren ender ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti.

Keskin, Türkiye'nin çevre dostu ve yolcu odaklı havalimanlarına da vurgu yaparak, Erişilebilirlik Belgesi, Sıfır Atık Belgesi, ve Uluslararası Havalimanı Karbon Akreditasyonu Sertifikası alan havalimanlarının sayısını paylaştı. Ayrıca, DHMİ'nin teknolojiyi üreten bir ülke olma hedefi doğrultusunda yerli ve milli sistem ve cihazların geliştirilmesine devam ettiğini söyledi.

Genel Müdür Keskin, Türkiye'nin havacılık sektörünü daha ileriye taşımak için DHMİ'nin tüm paydaşlarıyla birlikte çalıştığını ifade etti.