Sivil Havacılık

ALMANYA’DA HAVACILIK VERGİSİNE YENİ DÜZENLEME

Alman hükümeti bütçe krizi nedeniyle yolcu uçuşlarındaki bilet vergisini yükseltmek istiyor.

Abone Ol

Alman hükümeti, bütçe krizi nedeniyle yolcu uçuşlarındaki bilet vergisini artırmayı planlıyor. Federal hükümet sözcüsü, 2024 federal bütçesi üzerinde anlaşmaya varmak amacıyla havacılık vergisinin yeniden düzenleneceğini açıkladı.

Şu ana kadar ticari hava taşımacılığında kullanılan parafin enerji vergisi muafiyet kapsamındaydı. Ancak Ekonomi Bakanlığı'nın bir yazısında, gelecekte ulusal hava trafiğinde parafinin vergilendirileceği belirtildi. Bu karar, Alman Hava Taşımacılığı Endüstrisi Birliği tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Birlik, Almanya'daki maliyetlerin zaten Avrupa genelinde en yüksek seviyede olduğuna dikkat çekerek, içeride parafine getirilecek verginin Alman hava ulaşımını daha da pahalı hale getireceğini ve maliyetlerin artmasıyla hava trafiğinin diğer Avrupa ve uluslararası ülkelere kayabileceğini belirtti.

Federal hükümet sözcüsü, hava trafik vergisinin parafine uygulanan enerji vergisi miktarında ek gelir elde etmek üzere yıllık olarak ayarlanacağını belirtirken, bu sayede 2024 yılından itibaren yılda 580 milyon Euro'ya kadar ek gelir sağlanabileceğini ifade etti. 2011 yılında bütçeyi dengelemek amacıyla uygulanmaya başlanan bilet vergisi şu ana kadar yılda yaklaşık 1 milyar Euro gelir sağlamıştır. Havayolları, rotaya göre kademelendirilen ek ücretleri ödemek zorunda kalmaktadır. Geçen Çarşamba günü, Başbakan Olaf Scholz, Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck ve Maliye Bakanı Christian Lindner, Federal Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından 2024 federal bütçesi ile iklim ve dönüşüm fonundaki milyarlarca euroluk açıkların nasıl kapatılacağı konusunda anlaşmıştı.