Milli Ağır Torpido AKYA'nın harp başlıklı ilk atışı büyük bir başarıyla gerçekleştirildi. Roketsan tarafından geliştirilen AKYA Ağır Torpido projesi kapsamında gerçekleştirilen atışta, AKYA tarafından hedeflenen deniz platformu çok kısa bir süre içinde etkili bir şekilde batırıldı.

SavunmaSanayiST.com'un haberine göre, Roketsan, uzun süredir üzerinde çalıştığı AKYA Ağır Torpido projesinde önemli bir kilometre taşına ulaştı. Bugüne kadar 60'tan fazla atış testi gerçekleştirilen AKYA Projesi, ilk kez harp başlıklı torpidoyla bir deniz platformuna başarılı bir şekilde isabet sağladı.

Bu başarıyla birlikte "Harp Torpidosu ile Hedef Platforma Yönelik Patlatma Testi" başarıyla tamamlanan AKYA'nın, kabul testi faaliyetlerine geçtiği belirtiliyor.

Testler Antalya'da yapıldı ve atış sırasında TCG PREVEZE Denizaltısı, AKYA Torpidosu ile sualtı şok tesirli duyarsız harp başlığına sahip hedef gemi üzerinde isabetli bir vuruş gerçekleştirdi. Vuruşun ardından ağır hasar alan hedef gemi, kısa bir süre içinde derin sulara gömüldü. Bu başarı, AKYA Projesi'nde önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Lufthansa uçuş eğitim filosunu büyütüyor Lufthansa uçuş eğitim filosunu büyütüyor

AKYA Ağır Torpido projesi, Türkiye'nin ABD üretimi Mk-48 ve Alman üretimi DM2A4 torpidolarına olan bağımlılığını sona erdirecek. AKYA'nın, GÜR, PREVEZE ve REİS sınıfı denizaltılarda kullanılması planlanıyor; AY sınıfı denizaltılarda da AKYA'nın kullanılması muhtemel görünüyor.

AKYA Ağır Sınıf Torpido Teknik Özellikleri şu şekildedir:

  • Menzil: 50+ kilometre
  • Sürat: 45+ Knot
  • Hedefler: Denizaltılar, Su Üstü Gemileri
  • Güdüm: Akustik Karşı Karşı Tedbir Kabiliyetine Sahip Aktif/Pasif Sonar Başlık, Dümen Suyu Güdümü
  • Güdüm Modu: Dahili Güdüm, Fiber Optik Kablo ile Harici Güdüm