ABD Ulaştırma Bakanlığı, Air Canada'ya 2022 ve 2023 yıllarında yasaklı Irak hava sahasında uçuşlar gerçekleştirdiği gerekçesiyle 250.000 dolar ceza verdiğini açıkladı. Bakanlık, bu uçuşlarda United Airlines'ın kodunu taşıyan seferler düzenlendiği için yetki alanına girdiğini belirtti.

Söz konusu ihlaller, Birleşik Arap Emirlikleri ve Toronto arasındaki çok sayıda uçuş sırasında, ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından Amerikan operatörlerine yasaklanan Irak hava sahasında meydana geldi. FAA, bu yasağı Irak üzerindeki "karmaşık güvenlik ortamı" nedeniyle uyguluyor.

Air Canada, toplam cezanın 125.000 dolarını ödemek zorunda kalırken, bir yıl içinde aynı ihlali tekrar etmesi halinde 125.000 dolar daha ödeme yapacak. Şirket, Ocak 2023'te bu rotadaki United Airlines ile olan kod paylaşımını durdurduğunu belirtti.

İran'ın füze saldırısı sonrası hava sahaları kapatıldı! İran'ın füze saldırısı sonrası hava sahaları kapatıldı!

Air Canada yetkilileri, ihlallerin "kısa süreli, plansız ve istem dışı" olduğunu, hava trafik kontrol kısıtlamaları ve daha büyük bir uçağa geçiş nedeniyle uçağın yeterli irtifaya ulaşmak için daha fazla zamana ihtiyaç duyduğunu belirtti. Şirket, bu uçuşların güvenliği tehlikeye atmadığını vurgularken, benzer olayların tekrar yaşanmaması için gerekli adımların atıldığını bildirdi.

Daha önce, Emirates Havayolu da aynı sebeple Haziran ayında 1.5 milyon dolar ceza almıştı. Emirates, JetBlue Airways kodunu taşıyan uçuşları Irak hava sahasında gerçekleştirdiği için ikinci kez cezalandırılmıştı.