Sivil Havacılık

Aeroflot parça krizini çözmek için yeni yollar arıyor

Rusya’nın en büyük havayolu şirketi Aeroflot, yedek parça temininde yaşanan zorlukların üstesinden gelmek amacıyla beş adet kullanılmış Boeing 737 kargo uçağı satın almayı planladığını duyurdu.

Abone Ol

Rusya’nın en büyük havayolu şirketi Aeroflot, yedek parça temininde yaşanan zorlukların üstesinden gelmek amacıyla beş adet kullanılmış Boeing 737 kargo uçağı satın almayı planladığını duyurdu. Bu uçaklar, şirketin filosundaki diğer 737 uçaklarının uçuşa elverişliliğini sürdürmek için parçalarına ayrılacak.

Yaptırımların Etkisi Altında Alternatif Çözümler

Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar, Boeing ve Airbus uçaklarının yedek parçalarının tedarikini büyük ölçüde zorlaştırdı. Aeroflot’un, bu beş Boeing 737-800BCF uçağı Volga-Dnepr Group’un alt kuruluşu Atran Airlines’tan satın almayı planladığı bildiriliyor. Söz konusu uçakların yaş ortalamasının 21,9 olduğu ve halihazırda Moskova’daki Vnukovo (VKO) ve Sheremetyevo (SVO) havalimanlarında depoda bulunduğu belirtiliyor.

Bu uçaklar, Bermuda Sivil Hava Araçları Kaydı’nda bulunuyordu, ancak 2022’deki yaptırımlar sonrası uçuşa elverişlilik sertifikaları iptal edildi. İrlanda merkezli leasing şirketi AerCap’e ait olan uçakların, yaşları ve değerleri nedeniyle sigorta şirketlerinin mülkiyetine geçtiği bildirildi. Uçakların her birinin 8-9 milyon dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor.

Parçalara Ayrılacak Uçaklar İçin Müzakereler

Aeroflot, uçakların mülkiyetini sigorta şirketlerinden devralmak için görüşmeler yürütüyor. Uçaklar halihazırda Rusya’da bulunduğundan ve bir Rus havayolu kuruluşunun kayıtlarında yer aldığından, bu satın alma sürecinin yaptırımların dışında kalacağı umut ediliyor.

Bu uçaklardan çıkartılacak parçaların, Aeroflot’un düşük maliyetli iştiraki Pobeda Airlines’ın işlettiği 42 Boeing 737-800 uçağının bakımında kullanılması planlanıyor. Şirket yetkilileri, uçakların yolcu taşımacılığına dönüştürülmesinin “aşırı derecede maliyetli” olacağını belirtti.

Batı Yapımı Uçaklar İçin Parça Krizi

Yaptırımlar nedeniyle Batı yapımı uçaklar için parça temini zorlaşırken, Rus havayolu şirketleri Boeing ve Airbus filolarını uçuşta tutmak için sıra dışı yöntemler kullanmak zorunda kalıyor. Aeroflot’un daha önce Airbus A350 uçaklarını parçalarına ayırarak diğer uçakların bakımında kullandığı ve Rosatom’a Airbus ve Boeing parçalarının kopyalarını üretme talimatı verdiği biliniyor.

Ayrıca, Rus havacılık yönetmeliklerinde yapılan değişiklikler, havayolu şirketlerinin Batı yapımı uçaklar için yerel leasing şirketleriyle anlaşma yapmasına olanak tanıyor. Aeroflot’un yakın zamanda Moskova merkezli iFLY şirketinden üç Airbus A330’u ıslak leasing yöntemiyle kiraladığı bildirildi.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlangıcından bu yana Aeroflot’un, ticari operasyonlarda kullanmak veya yedek parça sağlamak amacıyla 100’den fazla Batı yapımı ticari uçak edindiği ifade ediliyor.