Sivil Havacılık

AB'nin yeşil ışığına rağmen Avrupa havayolları İsrail'den uzak duruyor

Avrupa havayolları, Tel Aviv'e uçuşlarına devam etme konusunda isteksiz çünkü sigorta şirketleri teminat sağlamayacak.

Abone Ol

Avrupa havayolları, Tel Aviv'e uçuşlarına devam etme konusunda isteksiz çünkü sigorta şirketleri teminat sağlamayacak.

Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı'nın (EASA) İsrail'e uçmama tavsiyesini kaldırma kararına rağmen, Avrupa havayolları hala İsrail'e uçmak konusunda isteksiz. Macar düşük maliyetli havayolu şirketi Wizz Air, en az 23 Ekim'e kadar tüm uçuşları iptal etti ve Polonyalı havayolu şirketi LOT, tüm uçuşları 1 Kasım'a kadar erteledi.

EASA'nın Ekim ayı sonuna kadar İsrail'e uçmama yönündeki ilk tavsiyesi, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın 27 Eylül'de öldürülmesinin ardından geldi. İsrail hükümetinin bakanları, EASA'yı tavsiyeyi iptal etmeye ikna etmede başarılı oldular, ancak havayolları etkilenmedi.

Uygun fiyatlar sunan Avrupa havayolları hala İsrail'e uçuyor

Kısmen İsraillilere ait olan ve uçuşlara devam etmeye hazır olduğunu söyleyen Yunan havayolu şirketi Bluebird Airways bile, Yunan havacılık otoriteleri tarafından dile getirilen zorluklar nedeniyle pratikte bunu yapmakta zorlandı. Ay sonuna kadar uçuşları iptal eden Air Europe, iptali 21 Ekim'e kadar kısalttı.

"Sigortacılar aynı fikirde değil"

Geçen hafta Knesset Ekonomi Komitesi tarafından konuyla ilgili bir tartışma sırasında, Sivil Havacılık Otoritesi'nin bir temsilcisi, asıl sorunun hava mürettebatının İsrail'de uyumak istememesi olduğu konusunda ısrar etti.

Ancak FBC hukuk firmasından Av. Shirly Kazir de dahil olmak üzere diğer birçok katılımcı, temel sorunun sigortacıların İsrail'e uçuşları karşılama konusundaki isteksizliği olduğunu hissetti. İran'ın nisan ayındaki saldırısından önce yabancı şirketler, İsraillilere yaptığı gibi devletin sigorta desteği konusunda da yardımcı olması halinde, onların İsrail'e hızlı bir şekilde geri döneceğine dair söz veriyordu. 

Önümüzdeki günlerde Lufthansa Group, British Airways ve Air France dahil olmak üzere büyük Avrupa taşıyıcıları tarafından tarifeli uçuşlar gerçekleştirilmeyecek.

www.aeronews24.com