ABD Dışişleri Bakanlığı'nın geçen yılın Ekim ayına kadar olan dönemi kapsayan raporuna göre, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında, ABD'de devletin ve özel şirketlerin diğer ülkelere silah satışları 2023 yılında rekor kırdı. Toplam silah satışı 238 milyar dolara ulaştı, bunun 81 milyar doları doğrudan hükümete ait satışlardan geldi. Bu tutar bir önceki yıla göre yüzde 56 artış gösterdi.

Özellikle Polonya, Almanya, Bulgaristan, Norveç, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerin büyük silah anlaşmaları yapması dikkat çekiyor. Polonya'nın 12 milyar dolarlık Apache helikopterleri, 10 milyar dolarlık çok namlulu Himars füze sistemleri ve 3,75 milyar dolarlık M1A1 Abrams tankları alımı bu kapsamda öne çıkıyor. Almanya'nın ise 8,5 milyar dolar harcayarak Chinook helikopterleri aldığı belirtiliyor.

24 Yolcu uçaktaki küflü yemekten rahatsızlandı 24 Yolcu uçaktaki küflü yemekten rahatsızlandı

Rapor, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Lockheed Martin füze tesisini ziyaret etmesi beklenirken, ABD'nin savunma sanayisi ittifak için önemli bir araç olarak vurgulandı. Silah satışlarındaki artışın Rusya'dan uzaklaşan ülkelerin etkisiyle olduğu ifade ediliyor. ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Ukrayna'ya sağlanan desteğin, silah satışları aracılığıyla ülke ekonomisine de katkıda bulunduğunu savunuyor. Bu durum, ABD siyasetinde Ukrayna'ya doğrudan destek verilmesine yönelik muhalefetin artmasına neden oluyor.