ABD Hava Kuvvetleri, Boeing ile 15 adet KC-46A Pegasus tanker uçağı almak üzere 2.4 milyar dolarlık bir sözleşme imzaladı.

Defence News tarafından yapılan habere göre Boeing, yeni tanker uçaklarının tedariki için sözleşme imzaladı. Yeni sözleşme, tanker uçağının 11. parti üretimini kapsıyor ve bu Boeing’in dünya çapındaki sözleşme imzaladığı KC-46 tanker uçak sayısını 168’e çıkarıyor. Boeing, 2019’dan bu yana ABD Hava Kuvvetlerine 89 adet KC-46 teslim etti, ayrıca Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetleri’ne de 4 adet teslimat yaptı. İsrail ise Boeing’den 4 adet KC-46 alacak ve teslimatlar 2025’te başlayacak.

Washington’daki Boeing fabrikasında üretilecek olan 15 adet KC-46’nın teslimatının 2028 Haziran sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Pentagon’a göre Hava Kuvvetleri, 13 partide toplamda 179 adet KC-46 almak istiyor ancak Kuvvet, KC-135’lerin emekliye ayrılması sürecinde geçici bir çözüm olarak daha fazla tanker uçak alabilir.

KC-46, Hava Kuvvetlerinin filosunda giderek daha önemli bir rol üstleniyor, çünkü hava kuvvetleri filoyu modernize ediyor ve eski tankerleri de envanterinden çıkarıyor. Bu bağlamda Hava Kuvvetleri’nin son KC-10 Extender’ı, Kaliforniya’daki Travis Hava Kuvvetleri Üssü’nde Eylül ayında hizmet dışı bırakılmıştı. Ekim ayında da ABD Hava Kuvvetleri, Pegasus’un ilk tam operasyonel konuşlandırması için bir KC-46 filosunu Orta Doğu’ya göndermişti.

305. Hava Yakıt İkmal Filosu Komutanı Yüzbaşı Andrew Doenitz, konuşlandırma hakkında yaptığı açıklamada, “KC-46A -ABD Merkez Komutanlığı sorumluluk bölgesinde- daha önce de operasyonel olarak kullanılmış olsa da, bu konuşlandırma KC-46A’nın sürekli seferi operasyonları için temel oluşturuyor.” dedi.

ABD Hava Kuvvetlerinin Gelecek Vizyonu

Kuvvetin gelecekteki filosunun nasıl görüneceği hala belirsizliğini koruyor. ABD Hava Kuvvetleri, 2030’larda NGAS (Next-Generation Aerial Refueling System) adı verilen yeni bir tanker uçağı tanıtmayı planlıyor. NGAS, karma kanat yapısına sahip tasarıma ve stealth özelliklerine sahip olabilir. Bu bağlamda uçak, Çin gibi ABD’nin hasım kuvvetine karşı hava sahasında operasyon yapabilen daha dayanıklı bir tanker olarak tasarlanacak.

Ancak ABD Hava Kuvvetleri, kuvvetin büyük bir bütçe sıkıntısı yaşadığı için modernizasyon gerektiren diğer önemli filo alanlarına da odaklanmak zorunda. Hava Kuvvetleri Sekreteri Frank Kendall bu ayın başlarında, kuvvetin bütçesinin NGAS tanker uçağı, Next Generation Air Dominance (NGAD) adı verilen gelecekteki savaş uçağı ve (Collaborative Combat Aircraft-CCA) adı verilen loyal wingman kombinasyonunu karşılayamayabileceği konusunda uyarıda bulunmakta.

Yıllardır KC-46 programı maliyet aşımları, kalite sorunları ve uzaktan yakıt ikmali görsel sistemindeki problemlerle zor bir süreçten geçti ve Boeing’e milyarlarca dolarlık maliyetler yükledi. En son olarak Boeing, KC-46 programıyla ilgili 661 milyon dolarlık bir gider bildirdi. Bu, kısmen uzun süreli bir işçi grevinden kaynaklanıyordu.

Kaynak: DefenceTurk