Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, seyahatleri daha kolay ve hızlı hale getirmek amacıyla AB kimlik belgelerinin dijitalleştirilmesi ve bir mobil uygulama aracılığıyla seyahat planlarının önceden iletilmesini sağlayacak yeni bir sistem üzerinde çalışıyor. Yeni dijital pasaport ve kimlik uygulaması, 2030'dan itibaren kullanıma sunulacak.
Komisyon, Avrupa Birliği’ne giriş ve çıkış işlemlerini hızlandırmayı ve kolaylaştırmayı hedefliyor. 2023 yılında yaklaşık 600 milyon sınır geçişi yaşandığı göz önünde bulundurulduğunda, bu tür bir sistemin gerekli olduğu vurgulandı. Dijital pasaport ve kimlik kartları, kullanıcıların cep telefonlarında yer alan dijital cüzdanda saklanacak.
Dijital Pasaport Nasıl Çalışacak?
Dijitalleşen pasaport ve kimlik belgeleri, mevcut elektronik versiyonlara benzer şekilde sahibine ait fotoğraf gibi kişisel verileri içerecek. Ancak, teknik kısıtlamalar nedeniyle parmak izleri mobil cihazlarda saklanamayacak. Dijital pasaport ya yeni bir belge başvurusu sırasında ücretsiz olarak talep edilebilecek ya da AB’nin geliştirdiği "Dijital Seyahat Uygulaması" aracılığıyla mevcut bir fiziki belge kullanılarak oluşturulabilecek.
Dijital Seyahat Uygulaması ile Hızlı ve Kolay Seyahat
"AB Dijital Seyahat Uygulaması", tüm AB vatandaşlarına ve biyometrik pasaporta sahip üçüncü ülke vatandaşlarına yönelik olacak. Bu uygulama ile kullanıcılar dijital belgelerini oluşturup seyahat öncesinde yetkililere iletebilecek. Böylece, havaalanlarındaki uzun bekleme sürelerinin azaltılması hedefleniyor. Uygulamanın kullanımı tamamen gönüllülük esasına dayalı ve ücretsiz olacak.
Zorunluluk Yok, Gönüllülük Esas
Dijital seyahat belgelerinin kullanımı zorunlu olmayacak. Ancak, AB Komisyonu’nun açıklamasına göre, bu sistem devreye girdikten sonra tüm Schengen ülkelerinin dijital belgeleri sınır kontrollerinde kabul etmesi zorunlu olacak. Sistemin hayata geçirilmesi için öneriler, Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi tarafından müzakere edilip onaylanacak.