Vietnam'da Tayfun Yagi'nin etkilediği dört havalimanı, Cumartesi akşamı ve Pazar sabahı itibariyle yeniden faaliyete geçti. Havalimanlarının açılış planlarına uygun olarak, birçok havayolu Pazar günü planlanan uçuşlarını sürdürdü ve bilet alan yolcuların seyahatlerini güvence altına aldı.

Havalimanları Yeniden Faaliyete Geçti

Uçakta olay çıkaran yolcu tutuklandı! Uçakta olay çıkaran yolcu tutuklandı!

Hà Nội'deki Nội Bài Uluslararası Havalimanı, Cumartesi gecesi saat 23.50'den itibaren normal operasyonlarına başladı. Quảng Ninh Eyaleti'ndeki Vân Đồn Havalimanı saat 20.12'de, Thanh Hóa Eyaleti'ndeki Thọ Xuân Havalimanı saat 22.00'de yeniden açıldı. Hải Phòng şehrindeki Cát Bi Havalimanı ise Pazar sabahı gece yarısından hemen sonra operasyonlarına devam etti.

Vietnam Ulusal Hidrometeoroloji Tahmin Merkezi'nden alınan bilgiye göre, Tayfun Yagi Pazar sabahı itibariyle batı-kuzeybatı yönüne hareket ederek zayıfladı ve yavaş yavaş etkisini yitirdi. Havalimanlarının açılış planlarına ve tayfunun gelişimine bağlı olarak, birçok havayolu Pazar günü uçuşlarını planlandığı gibi sürdürdü.

Uçuşlar ve Yolcu Bilgilendirmesi

Havayolu şirketleri, yolcularına uçuş saatlerini takip etmelerini ve zamanında havalimanına ulaşmalarını tavsiye etti. Vietnam Sivil Havacılık Otoritesi (CAAV), daha önce Vân Đồn ve Cát Bi havalimanlarında uçak kabulünü Cumartesi günü saat 20.00’ye kadar uzatmış, Nội Bài Havalimanı'ndaki kapatma süresini ise gece yarısına kadar artırmıştı.

Tayfun nedeniyle 145 uçuş etkilendi. Bunların 65’i gidiş uçuşu (39 iç hat, 26 dış hat) ve 80’i ise geliş uçuşu (37 iç hat, 43 dış hat) olarak kaydedildi. Vietnam’ın ulusal bayrak taşıyıcısı Vietnam Airlines, Cumartesi ve Pazar günleri 34 uçuşunu iptal etti ve 78 iç ve dış hat uçuşunun saatlerini düzenledi. Düşük maliyetli havayolu Vietjet ise Cumartesi günü 10.00 ile 19.00 saatleri arasında Nội Bài Havalimanı’na yapılacak 67 uçuşu, ayrıca Cát Bi Havalimanı’na yapılacak 18 uçuşu geçici olarak askıya aldı. Thọ Xuân Havalimanı'na yapılacak dört uçuş da saat 12.00 ile 22.00 arasında iptal edildi. Bamboo Airways ise Cumartesi günü 14 uçuşunu iptal etti.

Tayfunun Havalimanlarına Etkisi

Vietnam Hava Trafik Yönetim Şirketi (VATM), Cumartesi sabahı Vân Đồn ve Cát Bi havalimanlarının şiddetli rüzgarlar ve düşük görüş mesafesi nedeniyle tayfunun doğrudan etkisi altında kaldığını bildirdi. Nội Bài Havalimanı’nda saat 10.00 civarında görüş mesafesi 800 ila 2.000 metreye kadar düştü. Havalimanında bazı bariyerler şiddetli rüzgarlar nedeniyle devrildi. Thọ Xuân Havalimanı’nda ise öğle saatlerinde yoğun yağışlar görüldü ve görüş mesafesi 1,5 ila 3 kilometreye kadar düştü.

VATM, ilgili birimlere tayfun ve sonrası oluşabilecek sel felaketlerine karşı hazırlıklı olmaları ve olası sonuçları en kısa sürede gidermeleri talimatını verdi.