Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ahlat Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin yangınlarla mücadeledeki hava gücüne vurgu yaptı. Erdoğan, "Halihazırda filomuzda bulunan 27 uçak, 105 helikopter, 5 binden fazla kara aracıyla tarihimizin en güçlü Yeşil Vatan ordusuna sahibiz" diyerek, yangınlarla mücadeledeki hava filosunun gücüne dikkat çekti.

Türkiye’den 100. charter uçuşa Tiran’da kutlama! Türkiye’den 100. charter uçuşa Tiran’da kutlama!

Erdoğan, yangınlara müdahale konusunda yerel yönetimlere sert eleştirilerde bulunarak, "Yangına müdahalede geç kaldılar, hesap vermesi gerekenler yerel yönetimlerdir" dedi. Ayrıca, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin'in de yangın söndürme çalışmalarına destek amacıyla uçak gönderdiğini belirten Erdoğan, "Yangını bu sayede bitirdik" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin yangın söndürme filosunun tarihi bir güce ulaştığını ve bu filonun etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini belirterek, "Sıcakların etkisini sürdüreceği 15 Eylül'e kadar dikkatli olmaya devam edelim. Yüzde 90'ı insan kaynaklı orman yangınları konusunda hassasiyet gösterelim" dedi. Bu açıklamalar, Türkiye’nin yangınlarla mücadele için oluşturduğu hava gücünün, Yeşil Vatan’ı koruma konusunda ne kadar kritik bir rol oynadığını bir kez daha gözler önüne serdi.