Sivil Havacılık

121. FİLO’NUN ARILARI YENİ KAMUFLAJLARINI GİYDİ

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı bazı T-38M Talon’lara çarpıcı yeni bir boya şeması uyguladı. İleri jet ve harbe hazırlık görevlerinde kullanılan T-38M’lerden bir bölümü muharip olarak adlandırılan iki ton gri renk ile uçmaya başladı. Tasarım, bir çok filonun amblemini ve boya paternini çizen Ömer Erkmen tarafından hayata geçirildi. Yeni boyamayı Levent Başara anlattı:

Abone Ol

İki tonlu gri kamuflaj paterni, sadece 121. Filo'nun Harbe Hazırlık Eğitimi'nde kullanılan uçaklara özgü olarak tasarlandı. Bu özel patern, İzmir Çiğli 2. Ana Jet Üssü Uçuş Eğitim Merkezi Komutanlığı'na bağlı 121. Filo'nun amblemi olan etkileyici bir kızgın arı figürüyle birleştirildi. Kuyrukta yer alan bu figür, turuncu detaylarla vurgulanarak hem yatay hem de dikey stabilizelere dinamik bir görünüm kazandırıldı.

Arı figürü, muharip konsept gereği daha sert ve agresif bir çizgide tasarlandı, bu da filonun özel niteliklerini yansıtmaktadır. Tasarım, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin pek çok özel amblemini de tasarlayan grafik tasarımcı Ömer Erkmen'in özgün eseridir.

T-38M Talon uçaklarının yeni renklendirmesi, Eskişehir 1. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı bünyesindeki ASFAT tarafından gerçekleştirildi. Şu anda 63-8159 ve 62-3737 kuyruk tesciline sahip olan iki T-38M, bu yeni ve dikkat çekici görünüme sahiptir.

1978 yılında Türk Hava Kuvvetleri envanterine dahil olan T-38 uçakları, T-33'lerin yerini almıştır. 2010'ların ortalarına gelindiğinde, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) ile ASELSAN tarafından gerçekleştirilen modernizasyon sayesinde, bu uçaklar geliştirildi ve yapısal olarak ömrü uzatıldı.

Halihazırda T-38M'ler, ileri jet eğitiminin yanı sıra harbe hazırlık eğitiminde de kullanılmaktadır. Bu bağlamda, T-38M'ler, uzun yıllardır Konya'da kullanılan F-5 2000'lerin yerini almış durumdadır. İki ton gri renkteki bu özel boyama, muharip pilot eğitimine yönelik olarak özel olarak tasarlanmıştır.