Çek Havayolları (CSA), 26 Ekim Cumartesi günü Paris’ten Prag’a yapacağı son uçuşla 101 yıllık havacılık tarihine veda edecek. Dünyanın en eski beş havayolu şirketinden biri olan CSA, bu son uçuşun ardından bağımsız bir marka olarak faaliyetlerine son veriyor ve Smartwings grubunun çatısı altında yer alacak.

1923 yılında kurulan ve ilk uçuşunu Prag ile Bratislava arasında gerçekleştiren CSA, yıllar içinde yurtiçi ve yurtdışı birçok rotada hizmet verdi. 1930 yılında Zagreb’e ilk uluslararası uçuşunu düzenleyen havayolu, 1970’lerde Montreal, New York ve Havana gibi uzak destinasyonlara da seferler başlattı. Ancak, bu hafta sonu itibarıyla OK kodlu uçuşlar artık tarihe karışacak ve şirket SkyTeam ittifakından da ayrılacak.

Air Baltic ve Air Canada'dan ortak uçuş anlaşması Air Baltic ve Air Canada'dan ortak uçuş anlaşması

CSA'nın filosundaki uçaklar Smartwings’in QS kodu altında uçmaya devam edecek olsa da, iki Airbus A320 ve bu yılın sonunda teslim edilecek dört Airbus A220-300 uçağı CSA renkleriyle hizmet vermeyi sürdürecek.

Şirketin düşüşü 1990’larda başarısız özelleştirme girişimleriyle başladı. Yönetimsel hatalar, 2008 küresel ekonomik krizi, düşük maliyetli havayolu şirketlerinin yükselişi ve Covid-19 pandemisi şirketin zayıflamasına yol açtı. Son olarak, 2018’de Smartwings tarafından satın alınan CSA, yüzde 98 oranında hisse devriyle grubun bir parçası haline gel<di.